Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Млади талантливи кадри вече следват традициите на Винарска къща „Левент”

Публикация 05 Jul, 2019 / текст и снимка- Румен НИКОЛАЕВ

Румен Илиев след като се доказа като добър технолог, вече е и прокурист, Моника Кенарова от два месеца твори винени елексири в бутиковата изба

    Снимка- личен архив: Румен Илиев с награда за най-изявен млад енолог за 2018 година и Моника Кенарова- отличник на випуска от катедра "Технология на вино и пиво" в УХТ- Пловдив. В средата- досегашният прокурист на избата Екатерина Гарбова

    Румен Илиев, технолог и прокурист на Винарска къща „Левент”.  

   „Вече четвърта година работи в бутиковата изба, като досега е изпълнявал функциите на технолог, а от два месеца  и на ръководител.    Реално за Румен това е пета кампания  преработка на грозде в Русе. Преди това е работил в  няколко винарски изби в южна България  както и известно време в бирената промишленост.  

   Роден е във Велико Търново, завършва „Хранителни технологии” в Пловдив. Започва работа веднага след завършването си в Сухиндол като стажант. В Америка специализира 4 месеца по програма за технолози.    

   Печели отличието за млад енолог на 2018-та “.  

     Какво представлява Винарска къща „Левент” отвътре?

   Онова, което не се вижда, но е особено важно, е екипът професионалисти, които работят в избата. Стана въпрос за техник- винарите, които с годините са събрали голям опит и знаят всичко- от- до, как какво да правят във всяка една технологична фаза на производство на вино.  

     Друго характерно е, че се следи спазването и на най-малкия детайл от технологията, при запазването на вината, на тяхното качество до техния завършек.  Няма как да пропусна постоянното участие на Цанко Станчев в този сложен процес. Работата ни включва постоянно дегустации, консултации за подобряване качеството на самите вина. 

   И следващо предимство е, че тук се работи в малки обеми, които позволяват да се следи и подобрява качеството на вината.   Въпреки че Винарска къща „Левент” няма собствени лозови масиви, то закупеното грозде е от едно и също добре избрано място - бялото грозде- от Варненско и Шуменско, а червеното- от Южна България в района на Харманли. Следи се развитието на лозята от зреенето до прибирането на гроздето с хладилни камиони до избата в Русе.

   И тази година Розето се очертава като хитово от асортиментната листа на бутиковата изба, впрочем, то е такова не за първа година, показва видимо задоволство от този факт  Румен. То е направено от френския  сорт „Гренаж”, характерен за област Прованс във Франция. Това Розе е модерно в момента в цяла Европа със своите качества, цвят и вкус.  

   През последните години усилията ни са възнаграждават и по отношение на вината от сорта Совиньон блан, които също се харесват много от българските ценители и почитатели на бялото вино. Както и Траминер по Врачански, който е бестселъра или хита на Винарска къща „Левент”.    

   След като успя да се наложи с качествените вина в търговската мрежа и добрите заведения в страната, сега работим с фирми, която основно ги дистрибутира, каза още Румен Илиев.  

     Участваме в по-значими събития в страната и в Русе, като подкрепяме добрите инициативи на Община Русе.

  Каква химия е била нужна Моника да избере интересната и творческа работа да създава винени елексири, предстои да прочетем....

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама