Днес е : Вторник, 26 Май 2020

Окончателно! 119 депутати намалиха субсидията на 1 лв.

Публикация 04 Jul, 2019 / akcent.bg

   След бурни дебати в пленарната зала управляващите се наложиха и със 119 гласа "за" намалиха партийната субсидия от 11 на 1 лв. на действителен глас.

Това стана с промяна в Закона за държавния бюджет, одобрена на второ четене. Измененията не просто бяха вкарани от управляващите в дневния ред на парламента, но и разгледани като точка първа, въпреки намеренията да има широки консултации.

    Депутатите, подкрепили промяната, заложена в закона за държавния бюджет, бяха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля.

71 народни представители гласуваха против - от БСП и един от "Обединени патриоти", а 16 се въздържаха.

   Между двете четения депутатите отхвърлиха предложение на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лв. за действително получен глас, съобщи "Фокус". Не бе прието и предложението на ВМРО за размер на субсидията за парламентарна дейност в размер на 1 500 000 лв. годишно.

   Темата за партийното финансиране бе вкарана неочаквано в обществения дебат лично от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов две години след референдума по въпроса, иницииран от Слави Трифонов.

    На 6 юни Борисов се появи изненадващо в парламента и обяви, че правителството внася проект за промяна във финансирането на партиите.

   Малко по-рано - на 20 май, в "Шоуто на Слави" е изнесена информация, че партиите са получили повече пари от държавата от тези, които би трябвало да вземат. Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама