Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Ето кои са кандидатите за висшите постове в ЕС

Публикация 03 Jul, 2019 / akcent.bg

   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС, предаде агенция БТА.

   Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия (ЕК). Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент с мнозинство от 376 гласа.

   Европейският съвет назначава за свой следващ председател и ръководител на еврогрупата служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали) за срок от 2,5 години, с възможност за втори мандат.

   Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако бъде потвърден от новия председател на ЕК

   Предвижда се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Последното решение подлежи на повторно потвърждение от европейските държавни и правителствени ръководители след съгласуване с ЕП и ЕЦБ.

   Туск добави, че за първи заместник-председатели на ЕК се предлагат неуспелите водещи кандидати за ръководител на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. Той отбеляза, че при гласуването Германия се е въздържала от подкрепа за Фон дер Лайен (което се възприема като глас „против”), макар германският канцлер Ангела Меркел да е била „за” в лично качество.

   „Постигнатото разпределение е между двама мъже и две жени. Ако бъде утвърдена от ЕП, Фон дер Лайен ще бъде първата жена председател на ЕК”, уточни Туск.

   „ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа”,  каза Туск. Той поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората – за Европейската народна партия.

   Туск заяви още, че е „абсолютно сигурен”, че новото ръководство на блока няма да промени курса и да предложи отстъпки по сделката с Лондон. Той предупреди, че промяната в персонала не означава промяна в подхода.

   „Абсолютно съм сигурен, че новите лидери на нашите институции ще бъдат толкова последователни, колкото сме днес, когато става въпрос за споразумението за оттегляне и нашата готовност да обсъдим бъдещите ни отношения с Великобритания”, каза Туск.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама