Днес е : Сряда, 17 Август 2022

За 4-ти път винопроизводителите от Дунавския регион отбелязват Деня на река Дунав с изложение в Русе

Публикация 29 Jun, 2019 / akcent.bg

    Днес беше дадено началото на Дунавското винарско изложение BLUE & WINE EXPO, което ще продължи и утре. За четвърти път Русе приветства винопроизводители от Дунавския регион, които показват своите най-добри вина и по този начин демонстрират потенциала на региона за развитие на винен туризъм. Събитието, превърнало се в традиционно за града, стартира през 2014 година като част от Международния фестивал „Синя седмица“, обединяваща три дунавски държави – България, Румъния и Сърбия.      Посетителите имат възможност да опитат първокласни вина от областите Русе, Силистра, Търговище и Велико Търново, както и продукцията на две винарски изби от Румъния и Сърбия. Всички десет представени винарски изби са част от единствения в Югоизточна Европа културен маршрут на Съвета на Европа – „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното“. Разположени по Средното и Долно течение на река Дунав, маршрутите са част от мрежата на Европейските културни маршрути. Те обхващат 20 римски обекта и 12 винарски района в България, Хърватия, Румъния и Сърбия. Освен историческото наследство на преминаващия през тях дунавски лимес, висококачествената винена продукция е една от марките на региона и стимул за развитие на културен и винен туризъм.

   Освен, че ще могат да дегустират качествени вина от различни райони, посетителите на изложението тази година имат възможност да се включат в разнообразни инициативи. Днес, с помощта на художничката Петя Кирилова, гостите ще бъдат предизвикани да рисуват върху чаши от вино. Освен това, в два поредни уъркшопа, ценителите на виното ще могат да разкрият творческите си способности и да нарисуват своя картина на по чаша от любимата напитка под ръководството на екипа на Paint & Wine. И през двата дни на изложението, Дунавската задруга на народните художествени занаяти и Школата по изобразително изкуство „Палитра“ към ОМД – Русе ще привличат вниманието на русенци и гостите на града с традиционни занаяти и интересни работилници, разположение пред Доходно здание.

   В откриването се включиха Биг Бенд - Русе с диригент Димчо Рубчев, както и Мажоретен състав „Екстрийм“, а сред официалните гости на събитието бяха заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански и изпълнителният директор на АДО „Дунав“ Мария Цанкова. Тази година изложението се организира от Община Русе, ОП „Русе Арт“ и Организацията за управление на Дунавски туристически район. Партньор на събитието е Дунавският компетентен център в Белград.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама