Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

До 40 новопроизведени електрически тролейбуси и автобуси купува Община Русе с близо 40 млн. европари

Публикация 28 Jun, 2019 / akcent.bg

 

   Община Русе в партньорство с „Общински Транспорт Русе“ ЕАД ще кандидатства с проектно предложение за закупуване на чисто нови електрически автобуси и тролейбуси за обществения транспорт. Това става ясно от предложение на кмета Пламен Стоилов, което ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общински съвет – Русе.

   Министерството на околната среда и водите предложи допълнителни мерки, чрез които общините могат да получат финансиране чрез оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 година”. Общо 11 са Общините, които са допустими бенефициенти по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” - Община Русе, Общините Столична, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Перник, Враца, Шумен, Сливен и Хасково.

   Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Русе е 39 млн. лв., с които да се закупят общо между 30 и 40 новопроизведени електрически автобуси и тролейбуси.

   Едно от условията по процедурата, е дружеството, което обслужва тролейбусния транспорт на Русе, да е общинско. Благодарение на предприетите през последните години действия на Община Русе по придобиване на дружеството, това условие и изпълнено, което дава възможност да се кандидатства за финансиране за обновяване на тролейбусния парк на градския транспорт.

   Целта на Община Русе е подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез замяна на остарелите и амортизирани превозни средства с  екологични такива, отговарящи на съвременните условия за безопасност и ресурсна ефективност. От друга страна, по-високата надеждност, удобство и скорост на новите превозни средства ще  направят  градския  транспорт  по-безопасен и привлекателен  и  ще  доведат  до  намаляване  на движението с лични автомобили, което ще окаже допълнителен положителен екологичен ефект, а именно намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди.

 

Коментари

Никой  
19:26:27 / 2019-07-03

А билетчето за градския транспорт с колко ,ще поскъпне !!!Или се очаква да поевтинее ;)

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама