Днес е : Понеделник, 27 Януари 2020

Парламентът направи партийната субсидия 1 лв. за глас на първо четене

Публикация 12 Jun, 2019 / akcent.bg

   Партийната субсидия да стане 1 лв., реши парламентът, като прие на първо четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас. Ако бъде приета промяната в държавния бюджет за 2019 г., субсидията ще се преизчисли на 1 юли
2019 г.

  "За" гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От изказванията на народни представители от "Атака" и ВМРО се разбра, че въпреки че подкрепиха проекта на първо четене, те са против него и ще предложат промени преди второто, окончателно, гласуване в пленарната зала. В ГЕРБ използваха изказванията в залата, за да обявят, че са направили предложението, за да предизвикат дебат по темата, тъй като досега те са носили негативите.

 

       В ГЕРБ доволни, че предизвикали дебат по темата

   "Не ГЕРБ е партията, която дава партийните субсидии - не може една част от парламента да бъде обвинявана в чорбаджийство", каза Тома Биков. "Със сигурност позитивът от това наше предложение е този дебат, който се води днес тук. През последните няколко години дебатът за партийните субсидии се водеше в телевизионни студиа, шоупрограми, в места, където не му беше мястото", каза Биков. Той добави, че е ясно, че като се намали партийната субсидия, партиите ще се финансират от друго място.

   "На нас започна да ни омръзва тази роля на виновника за партийните субсидии. Радвам се, че днес чухме от опозицията какъв е позитивът за тези субсидии", каза Биков, Той припомни, че преди 3 години на референдум 2.5 млн. души са гласували за намаляване на субсидиите на 1 лв. "Не им беше обяснено защо се дава партийна субсидия. Позволихме това мнение да бъде формирано в обществото, то беше формирано, хората излязоха и гласуваха. Вероятно този избор не е бил достатъчно информиран, но той е факт. Резултатите от референдума се превърнаха в политически факт, който, ако помните, беше формулиран като един анти-ГЕРБ вот", коментира Биков.

   "Субсидиите са за всички партии, факт е, че вероятно се обяснява трудно защо са 11 лв. Много ли са тези пари за 1 партия? Колко бихме спестили, ако субсидиите паднат", попита Биков. Според него всички тези въпроси може да намерят отговор през дебата в парламента. Биков заяви, че в ГЕРБ споделят опасенията на опозицията. "Но се нуждаем от подкрепа, когато тези субсидии се дават", заяви Биков.

 

"Патриотите" подкрепят ГЕРБ, но не съвсем

   Ще подкрепим предложението на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии на първо четене – парите могат да бъдат редуцирани, въпросът е с колко и на каква цена, каза заместник-предсeдателят на ВМРО Искрен Веселинов. От ВМРО ще направят своите предложения между двете четения. Съпартиецът му Юлиан Ангелов добави, че с преизчисляването на субсидиите в бюджета и с другата промяна в закона за политическите партии, която предвижда да се връщат надвзетите пари, партиите ще фалират.

   Николай Александров от "Атака" каза, че трябва да има друг механизъм, който да замени субсидията. Ние сме предложили ЦИК да поема разходите на партиите по време на предизборни кампании, каза Александров.

 

        ДПС цака с 0 лв. субсидия

   "Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако ще има промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия, заяви в началото на дебатите Йордан Цонев от ДПС. Според него това е див популизъм, който ще има тежки последици за политическия живот. Цонев заяви, че предложението на ДПС между двете четения ще бъде субсидията да стане 0 лв. "Щом има обществено недоволство, че партиите получават обществено финансиране. Щом вие смятате, че да кажем истината на хората е непопулярно и трябва да си пазим имиджа – нямате проблем с ДПС. Ние ще предложим да отпаднат всички ограничения, да се разреши на политическите партии да набират дарения", заплаши Цонев.

 

Партиите ще изчезнат без субсидии според БСП

   Предложенията на ГЕРБ и ДПС за партийната субсидия ще доведат до изчезване на партиите - така се застрашава демокрацията, заяви Драгомир Стойнев (БСП). Ние от "БСП за България" сме "за" намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии", каза Стойнев. Според него е нормално да има намаляване на партийната субсидия, защото има партии, които не могат да я изхарчат, като имаше предвид ГЕРБ. Колегата му Румен Гечев заяви, че ще предложи партиите, които имат пари от държавната субсидия на влог към 1 юли, да ги върнат в държавния бюджет.

   "Предлагаме да не се бърза. Ще поканим всички политически сили между първо и второ четене да седнем, да обсъдим, така че да не застрашим политическия живот в страната", каза Стойнев.

    "Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лева субсидията." Това каза по- рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски при четвъртото му появяване в парламента за две години.

    Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви миналата седмица премиерът Бойко Борисов при изненадващото си появяване в Народното събрание. Няколко часа по-късно предложението му беше придвижено, след като бе прието от извънредно заседание на бюджетната комисия.

   Ходът на премиера и лидер на ГЕРБ бе предизвикан от идеите на ДПС за намаляване на ДДС и от "Шоуто на Слави". Трифонов съобщи наскоро, че партиите получават по- голяма субсидия от полагащата им се. Първият опит субсидията да стане 1 лев беше след кампанията на "Шоуто на Слави" през 2017 г. Тогава предложението на ГЕРБ не мина през парламента и партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, трябваше да продължат да получават по 11 лева на глас.

Коментари

Димов  
19:11:26 / 2019-06-12

В бедна България,партиите не трябва да са няколко стотин,а най много пет шест организации,доказали се в обществото и да се издържат от свой членски партиен внос.Довчера,аз бях избирателя гласувал с лявата бюлетина.Навременното предложение на г-н Борисов, партийната субсидия да стане един лев,жестокия отпор от страна на "най" социалната партия бсп играта да продължи по старите изпитани правила,ме вбеси до степен да взема кардиналното решение за себе си,да подкрепям занапред лидери и партии,които с действията си работят за добруването на хората.

Свързани новини

Реклама

Реклама