Днес е : Понеделник, 27 Януари 2020

ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в Европарламента

Публикация 26 May, 2019 / akcent.bg

Либералите от АЛДЕ бележат ръст благодарение на Макрон

  Големият въпрос е колко гласове печелят политическите семейства в ЕП. Според предварителните данни ЕНП и ПЕС вече няма да имат мнозинство в парламента от 751 депутати. Либералите от АЛДЕ, които за първи път са подкрепени от партията на Еманюел Макрон, бележат сериозен ръст, коментира "Шпигел".

  Според прогнозата на в бъдещия ЕП ЕНП ще има 174 места, 43 по-малко от сегашния. ПЕС получава 147 мандата (минус 39). Либералите ще са със 79 мандата (плюс 11). След това са Зелените 66 (плюс 14). Левите губят 5 места и падат до 47 мандата. Прогнозата на Кантар, които обобщават националните данни от 28-те за Европарламента, се доближава силно до тази. Според прогнозите, публикувани от ЕП, ЕНП ще има 173 евродепутата, либералите - 102-ма, зелените - 71.

 В Германия ХДС/ХСС получиха 28%, Зелени - 22%, СПД - 15.5%, Алтернатива за Германия - 10.5%, Леви - 5.5%, Либерална партия - 5.5%. Въз основа на тези данни по предварителни оценки, публикувани от ЕП, 28 германски депутати ще влязат в бъдещата група на ЕНП в Европарламента, зелените ще имат 23-ма евродепутати, а социалдемократите - 16.

   Лидерът на германските социалдемократи Андреа Налес определи резултатите като „крайно разочароващи“.

  „Смятам резултатите от изборите за крайно разочароващи. Всички знаят, че прогнозите през последните седмици преди изборите не бяха позитивни за СДПГ, поради което задачата се състоеше в това въпреки тези прогнози да се опитаме да покажем себе си. За съжаление, на нас не ни се удаде да направим това, независимо от всички усилия“, каза Налес пред свои симпатизанти в Берлин.

  В Австрия партията на премиера Себастиан Курц печели убедително изборите с 34%. Резултатът е по-добър с 8% от 2014 г. Втори са социалдемократите с 22 %. Партията на свободата, която бе в центъра на големия скандал със записа от Ибиса, губи 2.2% в сравнение с 2014 г. Сега получава 17.4% и е трета сила.

  В Унгария партията на Орбан ФИДЕС печели изборите с 56%.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама