Четвъртък, 30 Май 2024

Връчиха наградите "Русе

Връчиха наградите
Публикация   21:57     23 Май, 2019 /     akcent.bg   /     1334

    Тази вечер се проведе тържествената церемония-концерт в Доходно здание, на която кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов връчи ежегодните Награди „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“. За трета поредна година беше връчена и Награда „Млад творец“ в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, която се осигурява от тяхното семейство.

        „Тази церемония се превръща в истински празник за нашия град. Вашите постижения са резултат от много часове, прекарани в подготовка и усъвършенстване, а резултатите, които показвате са достойни за възхищение. Изявявайки своите дарби, таланти и умения в различни сфери, успявате да формирате изключителни качества – те ще Ви учат да отстоявате себе си, да имате самочувствие и мнението ви да се цени“, заяви г-н Стоилов в словото си.

        В програмата се включиха Русенска филхармония с диригент Михаил Кътев и Детски хор “ Дунавски вълни” с диригент Весела Тодорова. Водещи бяха Ралица Константинова и Борислав Вежинов.

                С Награда „Русе“ бяха отличени:

    В Раздел „Образование и наука“:

- Категория: Oсновно и средно образование: Кръстина Атанасова, старши учител спортни дейности в Център за подкрепа и личностно развитие – ученическа спортна школа Русе, където успешно развива ученическия и масов спорт сред подрастващите. Многобройните призови места и държавни титли във всички възрастови групи при момичета и момчета са доказателство за нейния професионализъм като педагог и треньор.

Известна със своята последователност, взискателност, ясни принципи и търпение, утвърждава русенския  професионален спорт в национално и международно измерение.

- Категория: цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното, средното и висшето образование: Галин Ганчев - педагог от 42 години, от които 30 е директор на училище, а повече от 15 години – на най-голямото училище в България. И днес Средно училище „Васил Левски“ е сред най-големите учебни заведения в страната, предпочитано място за развитие както на ученици, така и на педагози. Едно от малкото места в страната с развита образователна база за изучаване на източни езици и култура. Професионалист с усет за развитие и изграждане на модерно и съвременно учебно заведение, което отговаря на новите образователни изисквания, той е не само ръководител , но и общественик с грижа и внимание към проблемите и бъдещото развитие на русенското образование.

- Категория: Oбразователна институция или учителски екип: Учителският екип на ДГ „Слънце“, гр. Русе - работи всеотдайно с децата от възрастовите групи на предучилищната подготовка с модерни методи на взаимодействие за постигане на широко познание. Резултатите на педагозите са видни в широкия кръгозор на възпитаниците от детската градина, тяхното индивидуално развитие – плод на креативни занимания, провеждани както в детската градина, така и в други образователни и културни институции в община Русе.

- Категория: учителски екип от основни, средни училища и професионални гимназии: Педагогическият колектив на Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ записа в своята 27-годишна история възходящи фундаменти, с които от основно училище „Климент Охридски“ достигна настоящия статут на профилирано учебно заведение със засилено изучаване на немски и английски език, оторизирано да предоставя възможност за придобиване на престижни езикови сертификати. Училището е сред водещите образователни институции в град Русе. Неговото име русенци свързват с гаранция за качествено обучение, заети престижни места на възпитаниците му на областни, национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

- Категория: висше образование и наука: Проф. д-р инж. Красимир Мартев започва академичната си кариера в Русенския университет и през годините е част от учебното и административно ръководство на висшето училище. Автор и съавтор на седем патента и изобретения, осемдесет и една статии и доклади, монография, учебници и помагала. С цялостната си академична и обществена дейност утвърждава Русенския университет като значима образователна институция в регионален, национален и международен мащаб. Той проявява инициативност, креативност, притежава административен капацитет и организационни умения. Със своя дългогодишен опит и дипломатичност той заема активна обществена позиция, която допринася за издигане авторитета на града и региона.

- Категория: цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука: Проф. д-р инж. Генчо Попов заема редица ръководни длъжности в Русенския университет , сред които декан на Аграрно-индустриалния факултет, директор на научно изследователския сектор, ръководител на катедра Топлотехника, хидравлика и екология и други. Той е автор и съавтор на над 120 научни публикации и редица учебни пособия.

Цялостният му професионален път, академична експертиза и обществена дейност, издигат името на Русенския университет като висша образователна институция с висок рейтинг и хоризонти за развитие. Отличава се с активна гражданска позиция и съществен принос за авторитета на града и региона.

- Категория: образователна институция, преподавателски или научен екип: Факултет „Природни науки и образование“ през настоящата година навършва четвърт век от основаването си, той е важен и значим фактор, както в обучението на педагогически кадри, специалисти по математика и информатика в Русе, така и в осъществяването на научно-изследователска работа в областите математика, компютърни науки, педагогика, езикознание, литературознание, фолклор и етнология, изкуствознание и културология.

               В раздел „Изкуство и култура“:

- Категория: литература: Хачик Лебикян е утвърден историограф в областта на културното наследство. Неговите изследвания се опират на исторически извори и собствени спомени за най-новата история на града. Активен участник в дейности на Регионалния исторически музей в Русе, със значим принос за много изледователски инициативи, резултат от което са множество публикации и книги с краеведски характер. Особено значима е книгата му „Русе – маршрути на спомена“, в която събира изследвания върху царевия камък в Русе и страната, Паметника на Свободата, Доходно здание, Халите, кина и други местни забележителности.

- Категория сценични изкуства: Росица Миновска-Деведжиева е един от талантливите и широко признати режисьори на съвременния куклен театър, артист със сериозен принос за развитието на сценичните изкуства в България. Дългогодишен директор на Държавния куклен театър в Русе, днес с нейното име свързваме редица значими за нашия град начинания като Детския театър „Камила“, Русенската детска опера и редица други проекти, в които Росица Миновска влага целия си творчески опит за развитието на талантливите деца на Русе.

- Категория: изобразително изкуство: Огнян Балканджиев е изтъкнат русенски художник, който свързва своите творби с всичко онова, което град Русе олицетворява: архитектурен облик, духовност , стремеж към свобода. С особено внимание и отдаденост общува чрез творчеството си с децата, вдъхновява ги и ги насърчава да възприемат света с широко отворени очи. Познат на много русенци с усмихнатите си шаржове, художникът обогатява много галерии и частни колекции със своите произведения в различни жанрове, гледни точки и творчески техники.

- Категория: цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата: Георги Делиганев – вокален педагог и хоров експерт, дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и консултант на Държавна опера – Русе. Знакова фигура за Русе и България, един от малцината големи български вокални педагози с  изключителни заслуги за развитието на съвременната хорово-певческа школа в България, отгледал над 130 свои възпитаници, повечето от които днес славят името на България по световните оперни сцени.

- Категория: творчески екип или културна организация: В своята 26-годишна история Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом – Русе, се утвърждава като уважавана хорова формация с богат репертоар и над 400 концертни и сценични изяви в страната и чужбина. Създателят и настоящ диригент на хора – Мина Драгнева-Влайкова е музикален педагог със специален подход към децата, чрез който формира тяхното отношение към музиката, пеенето, развива тяхната вокална техника и усет за хармония. В резултат на това хорът е завоювал много призови места на престижни национални и международни фестивали и конкурси.

        За „студент на годината“ бяха отличени: Борислав Чакъров, РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Финансова математика“; Николай Маринов, РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Компютърни системи и технологии“ и  Мария-Десислава Атанасова – Химикотехнологичен и металургичен университет - София, специалност „Полимерно инженерство“. По време на своето следване, Борислав печели голям брой награди от олимпиади , награден за отличен успех за 2016/2017 г., зад гърба си вече има научна публикация. Николай активно участва в различни студентски състезания, на които завоюва призови места. Класиран за световните финали в ежегоно провежданото от NASA състезание – „NASA Space Apps 2018“, а Мария-Десислава има отличен успех , участва в проект „Студентски практики – Фаза 1“ на Института по полимери към Българска академия на науките, както и в научна сесия „Младите учени в света на полимерите“ на същия институт.

        „Творец на годината“ стана Димитър Димитров – ученик в класа по флейта на г-жа Красимира Великова в Национално училище по изкуствата „Професор Веселин Стоянов“ – Русе. Носител на множество награди от национални и международни музикални конкурси, отличен с годишна награда от министъра на културата през 2018 г. Многобройни са успехите му като солист и камерен изпълнител. Една от младите надежди на българското флейтово изкуство, която вече защитава авторитета на българската култура на международна сцена.

 

Тагове : награди Русе ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha