Днес е : Понеделник, 1 Март 2021

Земеделците не разчитат само на еврофондовете за новата си техника

Публикация 23 May, 2019 / akcent.bg

Иновациите са важни за автоматизирането на работата в стопанствата, посочи Даниел Минев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника

   Европейските фондове са фактор за повишаването и обновяването на техниката у нас в земеделския сектор, но не са сред ключовите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria= Даниел Минев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника.

  „Статистиката сочи, че от годините, в които има еврофондове в България, регистрираната нова техника расте, но ръстовете не са толкова съществени (около 30-40, до 50%)“, посочи той, но смята, че в никакъв случай европейските средства не са за пренебрегване.

   „Едно стопанство трябва да може да направи бизнеса си, без да включва в калкулациите финансиране от еврофондове“, категоричен е Минев.– Решението за инвестиция в техника в земеделския сектор не би трябвало да зависи от еднократни актове и „капризи“ на времето. Инвестицията в нова техника е начин за оптимизиране на разходите на стопанството.“

   Председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника препоръча земеделците да правят планове за развитието на стопанствата си поне с пет години напред. Той коментира и част от иновациите в технологичния сектор и като особено важни посочи автоматизирането на работата на зърнокомбайните.

   „Не говорим за автономна работа без оператор, а по-скоро за автоматизиране на настройките на машините в реално време. Почти всички големи производители предлагат решения в тази насока. Това може съществено да повлияе на ефективността на стопанствата“, убеден е Даниел Минев.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама