Днес е : Понеделник, 27 Януари 2020

Стефан Христов: Фермерите предпочитат Мегатрон и заради услугите за прецизно земеделие

Публикация 18 May, 2019 / Интервю на Румен НИКОЛАЕВ

Евросубсидиите изкривяват пазара на земеделска техника, твърди генералният мениджър "Продажби". Новият програмен период се часа с притеснение от фермерите

    Стефан Христов, генерален мениджър на „Мегатрон” за земеделска и градинска техника пред Акцент.БГ

 

    -  Миналата година компанията отбеляза своята 20годишнина. Успяхте ли да я отбележите и с подобаващи резултати? Кои критерии и показатели я правят успешна?
    Миналата година бе една успешна година за нашия екип. Говоря за няколко показателя:Оборот от 68 млн. евро, което е с повече от 10 на сто повече спрямо предходната година.

    По обнадеждаващото в случая е, че този резултат е постигнат с повече хора. От 180 души през 2016 г. станахме вече 220 служители на компанията. Същевременно подобрихме качеството на обслужване, въведохме нови стандарти, нови услуги…

     -  Как се развива пазарът на земеделска техника у нас, изложението БАТА 2019 г. показател ли е за това?

   Мога да твърдя, че доста трудно, но конкретно това става от екстензивно към интензивно.  От много наситено с много хора и много техника към по-прецизно земеделие към повече доходи. Доскоро търсехме основно добиви.

     Цените на борсите са възможно най-ниски през последните години, същевременно разходите за производство растат, за заплати. Затова стремежът е вече с по-големи машини и по-малко хора да се изкарват повече пари. Както и с по-малко разходи да се постигат повече доходи. С две думи- да се прави прецизно земеделие.

   -   До каква степен европрограмите спомагат и как се отразяват на пазара за земеделска техника?

   Може да звучи изненадващо, но те се отразяват негативно. Всяко нещо, което пречи на свободната търговия или на предлагането на стоките, изкривява пазара…

   -   Защо пречат и защо го изкривяват?

   Така наречените програми за субсидиране на земеделска продукция са свързани с много бюрокрация, много администрация, с възможност за корупция. Официалните ценови листи, които са във фонд „Земеделие”, са коренно различни от пазарните цени на машините…

    -  В смисъл надолу- нагоре?

   Нагоре. Голяма част от производителите изкривяват пазара, тъй като цените им не са пазарните, на които се търгува в целия ЕС.

   -   Стана въпрос, че все повече земеделски производители избягват да търсят евросубсидиране именно по тези причини?

    Причините са няколко:

    Няма ясни правила. Има входирани проекти, които чакат по 4 години, а знаете, че в земеделието дори две години са много време. Времето е достатъчно динамично във всички сектори, така че е твърде дълъг период. Както при нас, така и при фермерите, става въпрос за основни средства за производство и хората трябва да ги инвестират.

   Затова търсим други начини на финансиране, които са значително по-опростени. Пример за това е финансиране, който представлява субсидиран лизинг от производителя John Deere на минимални оскъпявания под 1 процент. Говорим за дълги срокове от 5 години с балонни вноски.

  Така фермерът плаща ниски годишни вноски и използва ефективно нови машини. При една европейска програма има много условности, много изисквания, трябва да се назначават хора, на които да се плаща 5 години. Реално погледнато, от гледна точка на ефективност на един проект интересът драстично спада и реалната субсидия е по- 15-20 на сто- с екоизисквания, със заетост. Говоря за изкуствени критерии, които са в тежест на фермерите.

      -  Кое е най -голямата гордост на „Мегатрон”, с която се представи на тазгодишното изложение БАТА 2019?

   За нас това са услугите, които предлагаме за прецизно земеделие. Това е нещо, които само „Мегатрон” предлага като комплексни услуги с партньорски организации- карта на добиви, почвени проучвания, облитане с дрон и др..  Щандът е организиран за големи фермери, които искат да работят ефективно с малко работна ръка и другата  половина е за малки фермери, които представляват фамилни фермери до 2-3 хил. дка и търсят по-евтини машини.

   -   Идва края на един програмен период песимизъм или оптимизъм бележи този момент?

    По-скоро има притеснение от гледна точка на промяна в критериите за директните плащания дори. Чува се, че ще има лимити, които не се знае колко ще са за България. По-скоро- в момента изчакваме леко притеснени какво ще се случи и дали ще има време за реакция.

   -  Все пак за Мегатрон каквито и промени да има, то възходът е предначертан, или..

    Пазар винаги ще има. С нашите 25 на сто пазарен дял ще го крепим, какъвто и да е пазарът. Искрено вярвам, че с условията, които предлагаме, може и малко по-голям да стане пазарният ни дял.

Коментари

Реклама

Реклама