Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Алпинистът Иван Томов загина в Хималаите

Публикация 17 May, 2019 / akcent.bg

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника Лхотце

   Алпинистът Иван Томов загина в Хималаите. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията, цитирана от БНР.

   Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника Лхотце (8516 м), и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. 

   Преди дни ураганни ветрове разрушиха Лагер 2 и Лагер 3, а част от екипировката на Томов беше унищожена, което наложи той да вземе назаем от други алпинисти. 

   Българинът атакува върха миналата събота с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но въпреки това той е починал.

   В момента тялото му се намира в Лагер 4. Анастасия Рунова е в Лагер 2 и утре ще бъде транспортирана с хеликоптер до болница в Катманду. 

   Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от вирусно заболяване, но ще рискува и ще направи опит да изкачи  осемхилядника.

   "Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит", каза Томов.

   През юни 2013 г. той оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато терористи избиха 10 алпинисти и един шерп. Тогава група от 15 маскирани маже атакуваха базовия лагер, а пакистански катерач успя да се измъкне и да разкаже за случилото се. По същото време Томов беше в Лагер 2 и това го спаси. 

   Година по-късно той се отправи към Броуд пик (8047 м) и успява да го изкачи, а през 2017 г. стъпи и на Манаслу (8163 м) - отново без помощта на личен шерп и без допълнителен кислород.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама