Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

В Русе бе открита първата точка за безплатен и безжичен интернет

Публикация 04 May, 2019 / akcent.bg

  В центъра на Русе днес се състоя официалното откриване и демонстрация на първата инсталирана точка за безплатен и безжичен достъп до интернет.

   На събитието присъстваха - Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, Пламен Нунев – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, Светлана Ангелова – народен представител от ГЕРБ, Андриан Райков – народен представител от ГЕРБ, д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“, Валентин Колев – зам. областен управител на Област Русе, Андрей Новаков и жители на града.

   Първата инсталирана точка в Русе е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата.

   „В Русе предвиждаме инсталирането на още точки за достъп до безплатен интернет - по Крайбрежната алея, пл. «Батенберг» и в Парка на младежта около Вазата", заяви г-н Стоилов.

   Мария Габриел привества всички присъстващи и с радост обяви, че град Русе е бил сред първите селектирани градове на инициативата WiFi4EU. „Честито на Русе, честито за една придобивка, зад която стои труд, желание за развитие на града и най-вече за подобряване живота на русенци“, допълни г-жа Габриел и направи демострация на безжичната мрежа.

   За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез WiFi4EU ще се подпомогне инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 общини от България.

   Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата WiFi4EU и споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г. Ваучерът ще бъде използван за инсталиране на Wi-Fi оборудване на обществени места в Русе, където все още няма точки за достъп до безжичен интернет.

   Мрежата е изградена от „Нетуоркс България“ ЕООД. Срокът за изграждане на останалите безжични точки е до юли 2020 г.

   Целта на инициативата WiFi4EU е да се предостави висококачествен интернет достъп на граждани и посетители на Европейския съюз чрез безплатни точки за безжичен достъп на обществени места, включително паркове, площади, обществени сгради в общини в цяла Европа.

   Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата.

   Скоростта на изтегляне, която Община Русе е осигурила надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.

 

Коментари

Ликов  
15:28:26 / 2019-05-04

Другари,не пренасищайте пространството с не дотам уважаваните си физиономии.Вярно имате бол пари,тичате из държавата за да си запазите доходните места,но знаете че има и други българи и те са тук.

Свързани новини

Реклама

Реклама