Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Петролът поевтиня най-много за последните 4 месеца

Публикация 27 Apr, 2019 / akcent.bg

По-рано, американският президент Доналд Тръмп призова ОПЕК да помогне за понижаване на цените

   Петролът поевтиня най-много от декември насам, след като американският президент Доналд Тръмп призова ОПЕК да помогне за понижаване на цените, съобщава Bloomberg. В същото време се появиха съмнения относно ефекта от ограничените доставки от страна на Русия и Иран.

    Фючърсите върху петрола, търгувани на борсата в Ню Йорк, поевтиняха с 4,5% в петък, изтривайки ръстовете от по-рано през седмицата, когато САЩ обявиха затягане на санкциите срещу Иран. Това е най-големият дневен спад в цената на петрола от декември миналата година.

   Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че призовал петролния картел ОПЕК да понижи цените на енергията на фона на рязкото поскъпване на бензина по станциите в САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА. Не е ясно обаче какво Тръмп е искал да каже с това, че е призовал картела.

   “Обадих се на ОПЕК. Казах им - трябва да свалите цените", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом и допълни: "Справяме се страхотно".

   Повишаването на цените на горивата по бензиностанциите предшестваше съобщението тази седмица на Вашингтон, че няма да удължи освобождаването на няколко страни от изключенията за закупуване на ирански петрол, тъй като Тръмп се стреми да засили натиска върху Техеран. Тръмп каза, че съюзници като Саудитска Арабия, ще увеличат продукцията си, за да компенсират всички липси. Американският президент често се опитва да окаже натиск върху ОПЕК за по-ниски цени, отбелязва ДПА.

   САЩ не членуват в картела, но вече са най-големият в света производител на петрол. Американските санкции срещу Иран и Венецуела и споразумението на ОПЕК за ограничаване на продукцията помогнаха за повишаване на цените на петрола през тази година.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама