Кампанията за евроизборите: компромати вместо концерти

Кампанията за евроизборите: компромати вместо концерти
Публикация   26 Апр, 2019   /     akcent.bg   /     1141

   ГЕРБ ще се хвали, БСП ще се опитва да вади "скандални разкрития" за злоупотреби на управляващата партия, ВМРО ще се бори с "третия пол", а две кандидатки – Евгения Банева и Десислава Иванчева ще водят кампанията си от ареста. До европейските избори на 26 май няма да има много концерти, но се очертава обилно количество компромати.

   Въпреки обещанията от повечето политически формации, които имат шансове за европредставителство, за позитивна кампания, очакванията са за остро противоборство. Основната причина е соченото от социолозите леко предимство на БСП пред ГЕРБ. Успех на левицата на 26 май би засилил желанието й да предизвика предсрочни парламентарни избори. За управляващата партия първото място би означавало закрепване на загубеното доверие след серията апартаментни скандали.

   Кампанията започва днес, месец преди датата за гласуване, но повечето участници са решили да не правят политика на Разпети петък.

             ГЕРБ ще посочват колко са направили

    Много преди да е дадено официалното начало на предизборната агитация, политици от ГЕРБ обикалят страната с националната си инициатива "Европа в нашия дом". Първата такава сбирка беше още на 11 февруари във Велико Търново. На поредица от срещи водещи фигури от партията и правителството представят развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това. Освен това партийните активисти следват дадените от Борисов насоки да рекламират успехите на управлението и да реагират на атаките от политическите противници. "Европейските" срещи ще бъдат основна част от кампанията.

   Централното и най-голямото предизборно събитие на ГЕРБ ще е представянето на водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер на 19 май в столичната "Арена Армеец". На събитието ще бъдат представени и кандидатите на ГЕРБ за членове на Европейския парламент.

   Все още не са планирани концерти на предизборните събития.

               БСП търси компромати

  БСП ще използва митинга на Деня на труда - 1 май, за да открие предизборните си изяви. Очаква се в София да пристигнат хора от цялата страна, които да поискат "Справедливост сега" - мотото на кампанията.

   Иначе партията е в кампания от средата на февруари, когато депутатите от "БСП за България" напуснаха пленарните заседания на Народното събрание. Кандидатите за евродепутати вече обикалят из страната, за да представят т.нар. Визия за Европа. Търсят се скандали при управлението на ГЕРБ, които да бъдат разкрити. Водачът на листата Елена Йончева не спира атаките към управляващите.

             ДПС - позитивно

   ДПС също няма да прави официално откриване на кампанията - за начало на агитацията се смята представянето на кандидатската листа тази седмица. След празниците предстои политици от движението и кандидатите за евродепутати да тръгнат на традиционните обиколки из страната, като акцент ще бъдат районите, в които партията е силна. Обещанието е за позитивна кампания, без скандали и компромати.

   Листата на ДПС се води от лидера на партията Мустафа Карадайъ, а втори е депутатът с един работен ден в този парламент Делян Пеевски.

   Депутати от ДПС коментираха неофициално пред "Дневник", че не знаят дали Делян Пеевски ще се включи в обиколките. Самоопределящият се като "успял млад човек" депутат, който не стъпва в българския парламент, е на второ място в листата. След миналите евроизбори той се отказа от място в Европейския парламент, но този път в ДПС се говори, че се очаква да замине за Брюксел. От Алианса на либералите и демократите за Европа АЛДЕ, където членува ДПС, са отказали на EurActiv коментар за кандидатирането на Пеевски.

                     ВМРО - стотици срещи, без провокации

   В очакване да събере националистическите гласове ВМРО започва кампанията си в неделя, на Великден. Тя предвижда 20 концерта на народния певец Илия Луков и срещи с граждани, разказа шефът на предизборния щаб Юлиян Ангелов, който е втори в листата.

   Основният капитал на кампанията ни е евродепутатът Ангел Джамбазки, каза друг депутат. На срещите се говори какво е свършил Джамбазки за 5 г. в европарламента и излагане на предизборните тези на ВМРО. Те са ограничаване на миграцията, защита на националните интереси, срещу "двойните стандарти" и "подмяната на традиционните ценностите". Основната теза на кампанията е "Европа на отечествата". Предвидените срещи са стотици. Ангелов каза, че няма да се влиза в оплюване на други партии и коалиционните партньори от "Обединени патриоти", дори при провокация.

            "Демократична България" с дигитална кампания

   Освен на традиционната предизборна кампания "лице в лице" с обиколка на кандидатите в цялата страна и кампания на улицата, от "Демократична България" ще заложат и на много активна дигитална кампания. Акцент ще бъде и набирането на застъпници за изборните секции.

   Освен това ще бъде издаден специален вестник и сайт за европейските избори. "Демократична България" ще информира избирателите за правата им, включително с интерактивна карта за секциите в чужбина, и онлайн съдържание.

   "Демократична България" има мобилно приложение за информиране и мобилизиране на членове и симпатизанти.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha