Петък, 26 Април 2024

Козунаци, яйца, агнешно – какви са опасностите за Великден?

Козунаци, яйца, агнешно – какви са опасностите за Великден?
Публикация   18:57     18 Апр, 2019 /     akcent.bg   /     948

От тази седмица до Гергьовден Агенцията по храните започва активни проверки на пазара

    Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени – това показват последните проверки на „Активни потребители”. Според проучването в един козунак на пазара например средно се влагат по 6 Е-та. В 11 от 16 проверени козунака на пазара липсва поне една от основните съставки в традиционната рецепта.

    От тази седмица до Гергьовден активни проверки на пазара започват и от Агенцията по храните.

   Те ще следят за качеството и произхода на агнешкото месо, яйцата, боите, козунаците и пресните зеленчуци, които ще сложим на великденската трапеза след седмица.

     Козунаците

„Яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – или със суроватка или с палмово пасло – това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, каза Сергей Иванов от „Активни потребители”. По думите му това е „хитруване” от страна на индустрията – една проста рецепта да се превърне в произведение на индустриалната химия.

    Заместители на традиционните съставки в козунаците на пазара

откриват при проверките си и от Агенцията по храните. От там успокояват, че се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях дори били с естествен произход.

    „Не сме установявали забранени Е-та – влагат се опредени добавки, които са допустими – като оцветители, като подсладители – това не е опасно, това не е забранено, това не е нарушение – но всеки потребител трябва да чете какво купува, за да е убеден и да знае какво съдържа храната”, заяви  д-р Александрина Борисова, БАБХ. Най-подходящи били непакетираните козунаци – от малките пекарни – веднага след изпичането им – там рискът за такива добавки е по-малък.

           Боите за яйца

Източник: iStock/Guliver Images

              „Изследването върху няколко бои за яйца показа, че има изкуствени оцветители в пробата – но те са разрешени от европейското законодателство. Основно 4 оцветителя намираме – сънсет жълто – Е-110; татразин – Е-102,  азорубин – Е-122 и брилянт синьо – Е-133. Това са изкуствени оцветители, които са разрешени за влагане в боите за яйца. В тази хроматограма има оцветител Е-110 – сънсет жълто – който е от позволените от европейското законодателство – няма непозволени”, съобщава Гергана Борисова от РЗИ София.

     Освен изкуствени оцветители, в пробите се откриват и алергени.

  Като добавки в боите често присъстват лактоза, консерванти и желатин, става ясно от опаковките. „Всяка една боя за яйца е безвредна за влагане в храна, която се консумира директно и не би следвало да има притеснение в потребителите, че яйцето след като се обели – и е пропуснат цвят от черупката – ще има проблеми за потребителите”, добави д-р Борисова.

   Според диетолози обаче – макар и разрешени – много от оцветителите водят до проблеми за здравето ни. Биха могли да засилят пристъпите на астма, ефекта на хиперактивност при децата, кожни алергии – дерматити, дори и ринит и запушен нос.

   „Всички тези технологични добавки са разрешени, но комбинацията от тези добавки и високата консумация на подобни продукти не е полезна за здравето”, допълни Сергей Иванов от „Активни потребители”.  Най-сериозни рискове се крие в синята боя, смята експертът. Алергии и астма могат да предизвикат и жълтите и червените багрила.

                   Месо

Източник: БГНЕС

         През последните години  на щанда откривахме и замразено агнешко от Нова Зеландия или Австралия,

което се предлагаше като свежо или румънско, което търговците ни продаваха като българско. Сега обаче – родното и вносното месо ще бъдат за първи път с различен на цвят печати.

    „Като за агнета, които са заклани в български кланици, но са с произход други държави – се поставя червен печат, а на агента, които са гледани и заклани в България – се поставя печат – който е със синьо мастило”, уточни д-р Борисова от БАБХ.

   Старото агнешко инспекторите разпознават и с просто око. Месото не трябва да е влажно и да лепне, миризмата да е на прясно месо. При натиск да се възстановява бързо натисната повърхност. Животновъдите обещават, този Великден да има достатъчно българско агнешко на пазара.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha