Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

Гнездото на "ало мафията" у нас ударено в Горна Оряховица

Публикация 18 Apr, 2019 / akcent.bg

   Една от най-големите престъпни групи, а може би и най-голямата група за телефонни измами у нас бе разбита днес при спецакция, продължила часове наред в Горна Оряховица. Акцията е вървяла паралелно и в София, както и в Румъния, където са задържани шестима от най-високото йерархично ниво на групата, включително и босът й, който е от Горна Оряховица. По непотвърдена до момента информация той се казва Борислав Димитров Бобито и е свързан с една от най-крупните измами у нас в Първомай през 2015 г., когато телефонните мошеници успяха да измъкнат 300 000 евро, 18 хиляди долара и килограм злато от 80-годишна жена.

    Само за последната година, ударената днес престъпна група е задигнала над 2 милиона лв., предимно от възрастни хора, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той пристигна в Горна Оряховица заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов по повод мащабната операция. Тя започна в ранните часове днес в циганските квартали Гарата и Калтинец.

   Освен арестите в Румъния, у нас са заловени и още 23 от т.нар. «въртачи», които са на по-нискитнива и им се плаща постоянно да въртят телефони у нас и да намират жертви, обясни зам.-главният прокурор. В Горна Оряховица са закопчани петима, които са били мулета на измамниците. Всички са български граждани от цигански произход. По време на акцията в Горна Оряховица са конфискувани повече от 6 луксозни возила, а в Румъния са намерени стотици румънски сим карти и ваучери, от които са осъществявани измамите.

    "Става въпрос за една от най-големите, ако не и най-голямата група, знимаваща се с "ало" измами. Към този момент има доказателства за измами на тази група за над 2 милиона лв. Колко измами са свършили в периода на професионалната си дейност по този начин, никой не може да каже.» , заяви Иван Гешев.

   Акцията е реализирана след анализ на правителството и главния прокурор и поставена задача да се работи по цялото ниво на "ало" мафията, поясни Гешев и предупреди, че скоро ще има подобни операции и в други градове. «Надяваме се след около година този проблем да не е със същите потресаващи размери, както сега», допълни той.

   В днешната операция са участвали над 150 служители на жандармерията, оперативни работници, включително и групите за реагиране, съобщи на свой ред Главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

   "Това е едно много дълго разследване, стартирало през 2017 г. първо от полицаите от ОДМВР - Търново. След като мащабите напускат територията на областната дирекция случаят се поема съвместно с Търново от колегите от ГДНП. След това се включиха специализираната прокуратура и колегите от Румъния. Ние изпитвахме огромни трудности при документирането на тези престъпления, тъй като въртенето се осъществяваше от територията на съседна страна", обясни Ивайло Иванов.

   Предстои прокуратурата да прецени на кои от групата ще бъдат повдигнати обвинения. Ще се анализа и имотното им състояние за евентуално пране на пари.

   "Очаквам задържаните да реагират както повече подсъдими и обвиняеми. Очаквам да се оплакват от условията в арестите, да кажат, че е политическа поръчка и да започнат да пишат до медиите", каза Иван Гешев.
 

Коментари

Реклама

Реклама