Днес е : Неделя, 19 Януари 2020

Борисов иска промяна на статута на Цветанов, смята, че това е "пунта мара"

Публикация 11 Apr, 2019 / akcent.bg

Цветанов се отказа да е нещатен сътрудник на ГЕРБ в парламента

   Премиерът Бойко Борисов обяви, че статутът на заместника му Цветан Цветанов трябва да бъде променен. Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ подаде оставка и напусна парламента заради скандала "Апартаментгейт", но сега е назначен като нещатен сътрудник към групата. Това му дава достъп до НС по всяко време.

   "От вас чувам. Ще проверя. Не знам за какво му е това", каза днес Борисов.

   Той говори пред журналисти в Брюксел, където участва в продължилото до тази сутрин извънредно заседание на Европейския съвет. Неговата основна тема беше "Брекзит". Министър-председателят заяви, че сега чува за новото амплоа на заместника си.

    "Не може толкова тежко наказание да получиш, да напусне парламента, да напусне шефското място на парламентарната група, шефското място на председател на комисията по сигурност и заради този договор (за апартамента – б.р.) да се внесе съмнение, че това е "пунта мара" / Нещо привидно, престорено, фалшиво; имитация/ , казано на преводен език. Това е просто несериозно", коментира Борисов.

          И допълни:

  "Той, понеже е убеден в своята невинност, още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. Да му се чуди човек."

   Тъй като винаги използвам централния вход на всички институции, в които влизам, и за да ограничим всички спекулации и погрешни интерпретации с внушения, разговарях с колегите от ПГ на ГЕРБ и по мое искане ще бъда заличен като нещатен сътрудник. Това написа заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във фейсбук профила си "във връзка с различни спекулации за завръщането ми в парламента "през задния вход".

   За доверието в антикорупционната комисия

   "Ние сме правова държава и оставям проверките да дадат отговори на въпросите", каза още Борисов по повод проверките на антикорупционната комисия и на прокуратурата по т.нар. Апартаментгейт.

   Според него никой не може да се меси в работата на независими агенции като КПКОНПИ, Сметната палата, КЕВР, КЗК. Шефовете им се избират от политическите партии, но след избора ставали абсолютно независими.

   "Щом проверяват на всички апартаменти, къщи, тераси, вили и какво ли не, виждате, че навсякъде, в зависимост от това какво искаш да тълкуваш, можеш да намериш всякакво основание", смята той.

   На намека, че направената проверка е доста елементарна, премиерът отговори:

   "Ами да са я направили. Аз съм възложил на Влади Горанов (министър на финансите) да проучи и австрийския, и немския модел. Кога е въведена т. нар. данъчност? И какво значи данъчна оценка и какво значи пазар? Пазарът е, когато ние с вас спорим. Аз съм продавач, вие сте купувачът на този телефон. За вас той може да струва 5000 лева, но за мен струва 50 лева. И ако някой не даде повече от 50 лева, вие ще го продадете, ако ви трябват пари. Виждате тука вече игра – харесах си апартамента на картинка, харесах си апартамента на изкоп, харесах си по интернет, отстъпеното право на строеж, инвестиране на зелено. И след това, като започнат да се сумират цените и парите, излизат съвсем различни сметки."

   Борисов смята, че би могло да има политически дебати трябва ли изобщо данъчна оценка.

   КПКОНПИ може да провери всяка сделка. Ако не го направи, "те ще си отидат и ще проверяват други", увери Борисов. Но случаят трябва да бъде валиден и за други структури.

    На въпроса за идеята следващият шеф на КПКОНПИ да не бъде юрист, премиерът отвърна, че няма намерение да се бърка.

   А на припомнянето, че вчера поиска оставки и от "другите", Борисов отговори така:

   "Какво правят другите партии, си е тяхна работа. Ако моят заместник е станал сътрудник на парламента и това създава проблем върху решението, което сме взели да го напусне, въпросът към мен трябва да бъде - ще настоявам ли да се оттегли? За другите партии - те ги плюват, а те си мислят, че дъжд вали. Заставаме зад този, заставаме зад онзи..."

   Самият Борисов можело да говори за оставки само на хората от ГЕРБ, не и от "Обединени патриоти". И припомни, че е подписал коалиционно споразумение и няма да се намесва в назначенията на коалиционните партньори. Можел само да им препоръча.

           Спира ли премиерът строежите?

   Тази сутрин Борисов разговарял с шефа на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Причина за разговора била, че някой му казал, че строежът на блок „Златен век“ продължава.

   „Аз не спирам строежа. Моята роля е била на модератор - да събера няколко замесени институции със свои отговорности от подобен казус – МРРБ, ДНСК, Столичната община, главния архитект. И да се опитам да съдействам този проблем да бъде решен“, каза министър-председателят.

   До 15 април всички институции трябва да си напишат документите, за да бъдат те законни.

        Какво става с тези, които искат оставката на Борисов?

   Бойко Борисов бе помолен да коментира и това, че доскорошният вицепремиер Валери Симеонов едва ли не е отправил призив за оставката му.

    „Вече кой ли не се упражнява по таз тема. Понеже аз доста години съм тук, даже вчера в моето изказване казах, че хората, които направиха „Брекзит“, вече ги няма, поне не ги чуваме в английската политика. А те го направиха. Сега всички останали по цели нощи се чудим как да направим сделката. Ще дойде време, и то е почти дошло, ще видите – аз от 6-7 кандидати за министри или зам.-министри в момента, в който вече се спра на него, на другия ден пристига и вика: „Абе знаеш ли, че майка ми или баща ми или кака ми е направила една сделка. Дали няма да се разследва по оня начин?" Аз от целия този спектър политици, които към момента виждам в България, а и тези, които дават заявка да стават такива, не знам за кого не може да се изкара каквото и да било“, отговори той.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама