Събота, 30 Септември 2023

Какви са предимствата да бъдеш евродепутат?

Какви са предимствата да бъдеш евродепутат?
Публикация   17:40     05 Апр, 2019 /     akcent.bg   /     1226

От заплатата до пенсията - вижте подробния отговор

     Какви са предимствата да бъдеш член на европейския парламент. Euronews състави списък от основните облаги, които получава всеки евродепутат.

Ето и кои са те: 

         Заплатата

   Всеки член на Европейския парламент получава една и съща брутна заплата, независимо какъв стаж има той – и тази сума е 8 757, 70 евро на месец по направена справка от месец юли 2018 г. След приспадане на данъците и застраховките общата месечна сума възлиза на 6 824, 85 евро. Но повечето членове на ЕП трябва да плащат и други данъци, тъй като много държави-членки изискват допълнителен национален данък, така че крайната нетна сума зависи от страната в ЕС и нейната данъчна политика.

   За сравнение – за 2018 г. средната заплата на британските евродепутати преди данъците е 6 448 паунда (7 329 евро) на месец. В Италия – 5 246.54 евро на месец.

         Разходи

   За да управляват разходите по офиса си в техния избирателен район, което включва компютри, телефони, организиране на конференции, както и наем и консумативи, са предвидени надбавки "общи разходи“ в размер на 4 513 евро на месец. Този паричен запас се разглежда като спорен, тъй като сумата може да бъде депозирана директно в личните банкови сметки на членовете на ЕП – и те не са задължени да разкриват как са изразходвани парите.

   Докато членовете на ЕП трябва да представят фактури, за да им бъдат възстановени пътните разходи, надбавката "общи разходи“ не подлежи на контрол.

   Това вероятно скоро няма да се промени. През септември 2018 г. Европейският съд подкрепи отказа на Европейския парламент да предостави на журналистите достъп до документи, свързани с разходите на членовете на ЕП за общите разходи като определи като "прекомерна административната тежест" да се обработят повече от четири милиона документа по всички искания.

Източник: Жанета Нейкова

              "Златният парашут“

   Когато изтече мандатът на един евродепутат, ако той е бил в ЕП поне една година, него го очаква "меко кацане със златен парашут“. Европейските депутати имат право на преходно обезщетение, което е равносилно на месечната заплата за всяка година, в която са били на служба – но това ще се случва в продължение на до две години.

   Това означава, че тръгващият си евродепутат може да припечели до 210 185 евро, ако не поеме друга роля в парламента или пък обществена длъжност.

   Ако бивш член на ЕП започне мандат на друго място, новата му заплата ще бъде компенсирана от двугодишното обезщетение.

   Ако тръгващият си депутат започне работа в частния сектор или на друго място извън държавния сектор, пълното обезщетение остава, като няма да се търси причината защо евродепутатът е освободил мястото си в парламента.

   "Правото на преходно обезщетение е не само за членовете на ЕП, които не са преизбрани на европейските избори, но и за членовете на ЕП, които, независимо от причината, прекратят мандата си в средата на общо 5-годишния мандат на парламента", заяви говорител на ЕП пред Euronews.

              Пътни разходи за над четири хиляди евро

   Членовете на ЕП се обезпечават със средства за пътуванията им за заседанията на Европейския парламент – но само ако предоставят фактура.

   Според сайта на Парламента това включва:

   Самолетен билетен за максимум бизнес класа (или подобна); или първа класа в железопътната мрежа; или 0,53 евро за километър, пропътуван с кола (до максимум разстояние от 1 000 км).

   Фиксирани надбавки въз основа на разстоянието и продължителността на пътуването; за покриване на други разходи по пътуването (като такси за магистрала, такси за багаж или такси за резервация).

    В рамките на максималната годишна сума от 4 454 евро могат да се възстановят още пътуванията, отсядането в хотели и свързаните с това разходи на членовете на ЕП за дейностите им извън родната им страна. 

Източник: Жанета Нейкова

         Дневни надбавки

   Европейските депутати получават фиксираната сума от 320 евро за "покриване на разходите по настаняване и свързаните с това разходи за всеки ден, когато членовете на ЕП присъстват в Брюксел или Страсбург на официални бизнес срещи“. Това може да включва сметките за хотел, храна и "всички останали разходи“, според Европейския парламент. На членовете на ЕП се дава пълно финансиране само срещу подписа им в регистър, с който потвърждават присъствието си.

          Има една уловка обаче:

   евродепутатите трябва да се появят в залата и да гласуват. Ако депутатите пропуснат повече от половината от поименните гласувания по време на пленарната сесия, дневната надбавка се намалява наполовина – до 160 евро.

    За провеждането на срещи извън парламента на ЕС надбавката е 160 евро, при условие, че евродепутатите се подпишат в присъствения регистър. Хотелските сметки, в този случай, се възстановяват отделно.

Източник: iStock

            Бюджет за персонал

   През 2019 г. всеки евродепутат е получавал месечен бюджет от 24, 943 евро за покриване на всички разходи, свързани с набирането на лични асистенти, което включва техните заплати и обезщетения. Начинът, по който се разпределят парите, се основава на наемането на до трима акредитирани сътрудници – предимно със седалище в Брюксел, макар че при определени условия може да се разреши и четирима асистенти, според ЕП. Най-малко една четвърт от месечния бюджет (6 235 евро) трябва да отиде за тази цел).

   За наемането на местни сътрудници, базирани в държавата-членка на ЕП, може да се използват до 75% от този месечен бюджет (18 708 евро).

Месечният бюджет също може да се използва за покриване разходите за стажанти, плащане на посредници, доставчици на услуги, които евродепутатът би наел, казва говорителят пред Euronews.

   Има едно основно правило за наемането на лични асистенти: не трябва да бъдат роднини.

            Достъп до автомобили и офиси

   Както е прието за много национални парламенти, Европейският парламент предоставя офиси както в Страсбург, така и в Брюксел. Членовете на ЕП също имат достъп и до официалните превозни средства на парламента, които служат за официални бизнес срещи, провеждани в двата града.

Източник: iStock

                  Пенсия

   Евродепутатите могат да се пенсионират на 63 години. Тяхната пенсия ще се равнява на 3,5% от заплатата им за всяка пълна година в ЕП, но не повече от 70% от общата годишна заплата. Сумата от тези пенсии се изплаща от бюджета на ЕС.

              Медицински разходи

   Лицата, които са в списъка на ЕП, имат правото да им се възстановят две трети от медицинските разходи.

Работата в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключва на 18 април 2019 г. От 23 до 26 май гражданите на 27 държави членки на ЕС ще изберат общо 705 членове на новия Европейски парламент.

Източник: iStock

    А днес започват регистрациите за евроизборите. До средата на следващата седмица всички партии, които искат да участват във вота за Европейския парламент на 26 май, трябва да подадат документи пред Централната избирателна комисия.

   Както и при други избори ГЕРБ първи ще подадат документите си. Младежи от партията давали денонощни дежурства пред входа на ЦИК близо седмица, за да гарантират регистрацията преди всички, посочва NOVA.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha