Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Министър Маринов: Наркотиците в Русе са сериозен проблем, особено при подрастващите

Публикация 04 Apr, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Проблемът с трафика на Дунав мост може да потърси решение и на междудържавно ниво, смята Пламен Нунев

   Сериозен проблем в Русе е този с наркотиците по учебните заведени през подрастващите. На база направените анализи градът е с високо ниво на детска престъпност. Това заяви днес министърът на вътрешните работи след среща с кметове в областта, представители на детските педагогически стаи и общинските комисии. Има спад на престъпността на ниво ОД на МВР Русе, тенденция, която е характерна за цялата страна.

   Проблемът с наркотиците генерира и друга престъпност и затова съм поставил конкретни задачи и срокове.Окръжният прокурор Георги Георгиев е на мнение, че да се реши проблемът с наркотиците е необходима добра експертиза  /технически средства/. В това отношение състоянието е зле, но след като преминат обявени вече обществени поръчки, разследванията по тези престъпления ще се извършват по-бързо.

  Проблемът най-вече е с леките наркотици и по-лесният достъп до тях. За съжаление родителите не смятат пушенето на трева за сериозно престъпление.

   Навсякъде, и кметовете на малките общини искат по-голямо полицейско присъствие. Проблемите не трябва обаче да се решават само с полицейско присъствие. Тук хубавото е, че в почти всички общини е изградено или се изгражда видеонаблюдение. Разбрах, че в Русе ще има до края на годината 700 камери, които ще „гледат”. Това е ефективен и обективен подход, който ще допринесе полицейски ресурс да се пренасочи към малките населени места.

   Установих, че има и много добра координация между кметовете, голяма част от които са свързани по един или друг начин с МВР.

   Новият шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност и депутат от Русе Пламен Нунев разкри приоритетите, които стоят пред  държавата, за да се гарантира липсата на мигрантски натиск по южната ни граница, както и за по-голяма сигурност и спокойствие на гражданите на страната.

   Колкото до проблемите с трафика на Дунав мост, Нунев изрази позиция, че при необходимост ще се преразгледа Спогодбата със северната ни съседка.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама