Днес е : Събота, 23 Януари 2021

„Туптящо сърце” на румънската граница бави трафика на Дунав мост

Публикация 03 Apr, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Две гишета в Гюргево срещу 6 при Русе образуват „фуния”, която няма как да преодолее и новото трасе "Изход"

   Фалшиви новини събраха днес на новото трасе на ГКПП Дунав мост областният управител та област Русе Галин Григоров и съвместяващият длъжността директор на териториална дирекция Дунавска Володя Петров и заместникът Венцислав Халаджов.

  Тримата огледаха трасето, което е в готовност да бъде пуснато в експлоатация все момент. …

  Но за съжаление, инвестицията, направена от българска страна в размер на около 1,3 млн. лева, ще бъде полезна единствено на съседите ни от север. Причината- ще се разтовари още повече трафикът в посока Гюргево, но с нищо няма да се подобри този към България и опашките на българска територия няма да намалеят.

   Оказва се, че на румънска територия действа т.н. спящо око- датчик, който се ползва за по-лесна борба срещу мигранти. Това означава, че на румънска територия целият поток е съсредоточен само и единствено пред един пункт.

  Освен това румънски служители обслужват трафика по принцип на две гишета и с наличните два кантара.

  От българска страна в Русе работят 4 гишета за тежкотоварни автомобили с четири кантара  и две за лека. Така реално колкото и да бъдат пропуснати на българска територия /за 24 часа в двете посоки са средно 2000 ТИР-а/, които се обслужват по 2-3 минути/, то на румънска територия се образува „тапа”, която води до километрични опашки.

   Независимо от редицата сигнали и обяснения, които са давани на високо ниво до момента, румънците не са предприели нищо конкретно, с което да променят ситуацията.

   На Дунав мост при Видин ситуацията е още по-абсурдна. Благодарение на сключена спогодба там ТИР-овете не се теглят, тъй като няма кантари и от двете страни. И на всеки е ясно, че ако някой превозвач има проблем с товара, откъде ще предпочете да мине.

   Единствено проблемът ще получи разрешение на междуправителствено ниво, категорични са и от областта, и от митницата.

Коментари

ikhand  
20:43:16 / 2019-04-06

Само малоумници от двете страни на Дунав мост...……..

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама