Днес е : Вторник, 24 Септември 2019

Бакхус: Най-добрите ресторанти в България за 2018 година

Публикация 01 Apr, 2019 / akcent.bg

   Софийският "Космос" стана ресторант на годината в 18-ото издание на конкурса Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna& S. Pallegrino ".  Наградите в още няколко категории бяха раздадени на галавечеря по традиция в последния ден на март. Три от тях отидоха в Пловдив.

   Създател на "Космос", както и на "Ракета ракия бар" (номиниран в категорията "Вкусно място") и бар "Спутник" е бившият ИТ специалист Николай Григоров. За него четете. "Космос" бе сред номинираните и в категорията "Креативна кухня".

   Два екипа си поделиха наградата и в категорията "Дебют" - софийският Manzo и пловдивският Tams House. Нова категория в тазгодишното издание е "Нова вълна: Брънч". Появата й отчита модерните тенденции от изминалата година, а именно бумът на брънч заведения. Тук наградата си поделиха "Мулти-култи" от Пловдив и "Фабрика Дъга".

   Ресторант на читателите, определен с гласуване на сайта на "Бакхус", стана пловдивският ресторант "Паваж". "Аз по-добър хеттрик не съм правил", каза при получаването на наградата Райчо Марков имайки предвид третата награда за ресторанта в конкурса на "Бакхус". В изданието му за 2017 г. пловдивското заведение получи награда в същата категория, а за 2016 г. беще и ресторант на читателите, и "Вкусно място". "Паваж" бе и този път сред номинираните в категорията "Вкусно място", в която наградата си поделиха "Щастливото прасе", чиито екип в събота вечер получи и наградата "Ресторант&бар".  Вторият награден в категорията е Bistrello. Екипът на "Щастливото прасе" загатна по време на церемонията, че заведението затваря скоро, за да направи друг свой проект.

   Наградата "Винена листа и напитки Di Vino", в която победителят се определя от екипа на DiVino, се дава за концепция и отношение към виното, оценява се и достъпността на виното за клиентите. Отличен в тази категория е Niko'las 0/360. Това е ресторантът на годината за 2018 г.  За нас виното е по-малко бизнес и повече култура, обяви екипът на наградените и напомни, че животът е по-хубав с чаша вино в ръка. Създателите на Niko'las 0/360 си тръгнаха с още една награда - за "Креативна кухня". Победители в категорията са също ANDRé и aEstivum, Zornitza Family Estate, който през миналата година спечели наградата за дебют.

   Със "Световна кухня" отново бяха отличени две места за хранене - Hamachi-ni и L'Etranger.

   Тазгодишното издание на конкурса мина в испански ритми и вкус. Готвачи от Испания и специално от Баския кулинарен център демонстрираха по време на мастъркласове нови техники, а вечерта създадоха и някои от ястията в шестстепенното меню. Две вина от вината също бяха от Испания.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама