Днес е : Събота, 6 Юни 2020

ЦИК пуска обществена поръчка за машини през новата седмица

Публикация 31 Mar, 2019 / akcent.bg

Обществената поръчка за осигуряване на специализирани устройства за машинно гласуване вероятно ще бъде обявена в рамките на тази седмица, за да може процедурата да свърши преди изборите.

   Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. На 1 март Централната избирателна комисия уведоми всички заинтересовани страни, че подготвя за възлагане обществена поръчка за осигуряване на специализирани устройства за машинно гласуване. Документацията за обществената поръчка все още не е одобрена от ЦИК. „Това е една от точките в дневния ред на днешното заседание и се надяваме до края на деня да имаме документацията вече в окончателен вид”, каза Андреев днес. Той обясни, че са изпратили писма до различни компетентни според тях държавни органи, които биха могли да сертифицират и одитират машините. „Получихме отговори от тях, че това не е в тяхната компетентност и те нямат възможност да одитират и да сертифицират машините”, каза Андреев. Те поставили въпроса към 5 институции, които до момента отговорили, че „това не влиза в тяхната компетентност”.

   Новият председател на ЦИК Стефка Стоева заяви, че големият акцент и приоритетът, който стои пред тази комисия, е машинното гласуване. „Ние сме приели основните решения, 25 решения са приети до снощи.

   Приета е хронограмата, районите са определени, правилата за съставяне на районните избирателни комисии. Приехме едно изключително важно решение – определихме принципите, по които ще се осъществи машинното гласуване, защото Изборният кодекс не ги урежда, а предоставя, възлага това правомощие на ЦИК.

   Сега най-важният въпрос, който стои пред нас е до довечера, до 24 часа съгласно хронограмата, ние трябва да одобрим всички изборни книжа и другият въпрос е да пуснем обществената поръчка. Тежка задача, изгубено е доста време за съжаление. Самата технология изисква време за обвяване, за обнародване, предстои тежка работа”, каза тя. Новото ръководство на ЦИК беше избрано на 20 март.

   Според последните промени в Изборния кодекс, на предстоящите избори за Европейски парламент трябва да гласуваме с машини в 3 000 секции, а на местните – в 6 000.

Обществената поръчка за осигуряване на специализирани устройства за машинно гласуване вероятно ще бъде обявена в рамките на тази седмица, за да може процедурата да свърши преди изборите. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. На 1 март Централната избирателна комисия уведоми всички заинтересовани страни, че подготвя за възлагане обществена поръчка за осигуряване на специализирани устройства за машинно гласуване. Документацията за обществената поръчка все още не е одобрена от ЦИК. „Това е една от точките в дневния ред на днешното заседание и се надяваме до края на деня да имаме документацията вече в окончателен вид”, каза Андреев днес. Той обясни, че са изпратили писма до различни компетентни според тях държавни органи, които биха могли да сертифицират и одитират машините. „Получихме отговори от тях, че това не е в тяхната компетентност и те нямат възможност да одитират и да сертифицират машините”, каза Андреев. Те поставили въпроса към 5 институции, които до момента отговорили, че „това не влиза в тяхната компетентност”. Новият председател на ЦИК Стефка Стоева заяви, че големият акцент и приоритетът, който стои пред тази комисия, е машинното гласуване. „Ние сме приели основните решения, 25 решения са приети до снощи. Приета е хронограмата, районите са определени, правилата за съставяне на районните избирателни комисии. Приехме едно изключително важно решение – определихме принципите, по които ще се осъществи машинното гласуване, защото Изборният кодекс не ги урежда, а предоставя, възлага това правомощие на ЦИК. Сега най-важният въпрос, който стои пред нас е до довечера, до 24 часа съгласно хронограмата, ние трябва да одобрим всички изборни книжа и другият въпрос е да пуснем обществената поръчка. Тежка задача, изгубено е доста време за съжаление. Самата технология изисква време за обвяване, за обнародване, предстои тежка работа”, каза тя. Новото ръководство на ЦИК беше избрано на 20 март. Според последните промени в Изборния кодекс, на предстоящите избори за Европейски парламент трябва да гласуваме с машини в 3 000 секции, а на местните – в 6 000.

копирано от: https://debati.bg/tsik-puska-obshtestvena-porachka-za-mashini-prez-novata-sedmitsa/

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама