Днес е : Неделя, 19 Януари 2020

Борисов за VW: Който вдига шум няма да получи нищо

Публикация 29 Mar, 2019 / akcent.bg

    Премиерът Бойко Борисов е коментирал пред „Дойче веле",  че договорката на България с германската страна е да се пази пълна тишина до избора на държава за новия завод на автомобилния гигант „Фолксваген”, защото „този, който вдига най-много шум, няма да получи нищо”.

   Това Борисов е казал по време на провелия се в четвъртък бизнес форум на Германо-българската индустриално-търговска камара.

   Той е изразил учудване от емоциите в скорошно изказване на сръбския президент. Тази седмица Вучич заяви в интервю, че приятелството му с балканските лидери не влияело на борбата на Сърбия да получи планираната инвестиция от „Фолксваген”: „Знам колко се бори Бойко… приятели сме, но това е борба, борба за Сърбия”, посочи Вучич и уточни, че страната му се конкурира с България, Турция, Румъния и Украйна.

   Според управителя на Германо-Българската индустриално-търговска камара Митко Василев, България все още има шанс да получи добри новини от „Фолксваген”.

   Германският предприемач Бертрам Ролман, установил се в България още през 1993 година, смята, че три са държавите, които ще се конкурират за инвестицията - България, Сърбия и Турция. По думите на германския инвеститор, Сърбия има като икономическо предимство наличието на голям брой окрупнени и евтини равнинни терени, което е важно изискване на „Фолксваген”. В Турция пък има много млади и енергични хора, а перспективната работна сила определено играе роля при избора на място за големи инвестиции. България също има много добри шансове, произтичащи основно от членството на страната в ЕС, смята Ролман.

   Големи капиталовложения като планираната инвестиция на „Фолксваген” имат потенциала да подобрят значително шансовете за възходящо стопанско развитие на България, казва още Ролман, но добавя: „Продължаващият демографски срив обаче си остава най-значимият проблем пред инвеститорите при избора на страната като място за нови капиталовложения“.

   В същото време е факт, че германо-българските икономически отношения се развиват много добре, като по традиция превес имат не новите капиталовложения в българската икономика, а двустранните търговски отношения. През миналата година взаимният стокообмен достигна рекорд, преминавайки границата от 8 милиарда евро, като в търговията с Германия България може да се похвали в положително салдо. Това се дължи в голяма степен на факта, че в България влязоха германски фирми, които произвеждат в страната, а след това директно изнасят продукцията си. Към момента преките германски инвестиции осигуряват постоянни работни места за около 35 хиляди българи, а сред всичките близо 200 страни, които са търговски партньори на Германия, България заема 39-о място по внос и 45-о по износ.

    Икономическите отношения между двете страни несъмнено ще бъдат обсъдени и по време на предстоящото посещение на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София.

Коментари

Къци  
08:51:33 / 2019-04-01

Ако това стане ще е върха за нас! Ще е голям престиж, с Борисов всичко е възможно обаче

Давид  
21:55:22 / 2019-03-31

Ртеинешео на VW ще е най-дработа окнеца за уитпрлневеао на ГРЕБ.

Свързани новини

Реклама

Реклама