Днес е : Вторник, 11 Август 2020

"Как така само две чаши" - французите се възмутиха от препоръка да пият по-малко

Публикация 29 Mar, 2019 / akcent.bg

   "Моля, само две чаши?" - това гласеше заглавието на англоезичния сайт на "Франс 24", след като здравните власти препоръчаха на французите да не пият повече от 2 чаши вино на ден, и то не всеки ден, пише в. "Гардиън".

   Според националната агенция по здравеопазването близо четвърт от пълнолетните французи пият прекалено много и това коства живота на 41 хил. души всяка година. Само пушенето води до повече преждевременни смъртни случаи от алкохола.

  "Подобни публични кампании разстройват умерения консуматор, заяви Жером Виларе от асоциацията на винопроизводителите в Лангедок. Според нас такива изследвания само внушават вина на хората."

   Виното се смята за важна част от националната култура на Франция. През петдесетте държавата е призовала хората да ограничат пиенето му до по-малко от литър на ядене. До 1956 г. на училищните столове е било разрешено да сервират половин литър вино, сайдер или бира на ученици, по-малки от 14 години. Алкохолът е бил изцяло забранен в училищата чак през 1981 г.

   А според някои хора – например министъра на селското стопанство Дидие Гийом, виното дори "не е като другия алкохол".

   Според данните на Световната здравна организация СЗО. французите изпиват средно 12.6 литра чист алкохол годишно, като залагат предимно на вино.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама