Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Цветанов напуска парламента заради евтиния апартамент от „Артекс“

Публикация 27 Mar, 2019 / akcent.bg

Той ще освободи и трите заемани парламентарни длъжности, но остава водач на предизборния щаб на ГЕРБ

    Цветан Цветанов напуска парламента, освобождавайки всички постове, които в момента заема – като депутат, като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Той обаче ще продължи да ръководи предизборния щаб на ГЕРБ по време на предстоящите избори и ще остане зам.-председател на партията. Решението за напускането бе взето, след като Цветанов разговаря „на четири очи“ с премиера Бойко Борисов, веднага след като се прибра от САЩ.

   „Взех решението преди няколко дни. Сега го официализирах пред Бойко Борисов. Всичко, което съм правил, съм го правил, ръководейки се от законността и обществения интерес. Винаги, когато съм имал отношения с някой, съм спазвал българското законодателство, спазвайки правните норми“, каза Цветанов.

   "Искам да успокоя всички спекулации, че Цветанов иска да вземе ГЕРБ. Винаги съм се ръководил от семейните ценности и знам, че в едно семейство, ако има проблем, страдат децата. Ако има развод, страдат децата. Няма драма, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне парламента. Аз оставам зам.-председател на ГЕРБ и на предизборния щаб", каза Цветанов.

  Цветанов подава оставките си заради скандала „апартаментгейт“, при който стана ясно, че Цветанов се с добил с луксозно жилище от строителната фирма „Артекс“ на нереално ниски цени. Стана ясно също така, че апартаменти са получили и много други членове на партията и на правителството. Оставки вече подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на спора и кумица на Цветанов Ваня Петрова и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

  По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че без Цветанов в парламента ще бъде трудно да се събира кворум. Той дори намекна, че може да се стигне до блокиране на работата на институцията. На въпрос дали отстраняване на Цветанов ще доведе до спиране на работата на парламента, Симеонов заяви: „Трус определено да, другото не ми се ще да го мисля. Не е невъзможно“, обясни Симеонов. „Той е човек, който аз специално с всяка година виждам, че се усъвършенства в ролята си на политически посредник и обединител“, каза Симеонов, цитиран от "Фокус". На въпрос дали ще има още оставки заради имотните сделки, Симеонов заяви, че това е въпрос на личен морален акт.

   Името на Цветанов беше замесено и в казуса с небостъргача, който „Артекс“ строи в Лозенец. През лятото на 2018 г. той е изпратил писмо до Столична община да провери документацията на строежа, малко след това обаче Цветанов се сдобива с луксозно жилище на „Латинка“ №8 в квартал „Изток“ срещу малко над 630 евро на квадратен метър. Пазарните цени там са между 2500 и 5000 евро. Проверка на строежа не се прави.

  В своя защита Цветанов заяви, че е препратил сигналите за евентуални нарушения при строителството на небостъргача на "Артекс" в Лозенец до всички компетентни органи - до кмета на София Йорданка Фандъкова, до главния архитект на столицата Здравко Здравков, до директора на ДНСК, до лидерите на всички парламентарно представени партии, до президента Румен Радев, до главния прокурор Сотир Цацаров, до председателя на парламента Цвета Караянчева.

   Днес главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че не знае дали строежът е законен, тъй като разрешителното е изтекло и не е подновено. А подновяване е можело да бъде направено до ноември 2018 г. Въпреки това строежът на високата 100 метра сграда продължава. В момента ДНСК проверява документацията и трябва да излезе с решение относно законността.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама