Днес е : Сряда, 3 Юни 2020

Юрист: Измама е в нотариалния акт да е вписана данъчната оценка, а платената цена да е по-голяма

Публикация 24 Mar, 2019 / akcent.bg

   Да, законът позволява един имот да се продава на данъчна оценка, най-ниската цена, на която може да се продаде, но законът не позволява да се впише, че се продава на данъчна оценка, а в същото време да се плати на по-висока цена. Това е данъчна измама, която се е превърнала в масов спорт в България". Това заяви юристът и адвокат Михаил Екимджиев в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

   Вчера от фирма "Артекс", продала апартамент на Цветан Цветанов, за който се твърди, че е купен на цени под пазарните, излязоха с позиция, в която се намеква, че вписаната в нотариалния акт цена не е тази, на която е купен имота. "Некоректно се явява твърдението, че г-н Цветанов е придобил луксозния апартамент по цена 342 852 лева. Това е данъчната оценка на апартамента, която е посочена в акта като част от задължителното съдържание на всеки нотариален акт. Всъщност г-н Цветанов е придобил апартамент в замяна на други два по-малки апартамента (завършени и добре обзаведени) и доплащане", заявяват юристите на "Артекс".

   Днес Екимджиев коментира, че макар масово да се практикува това в нотариалния акт да се вписва данъчната оценка, а реално да се плаща по-висока, това е измама. Посочи, че действително е законно да се вписва данъчната оценка, но в същото време е против законите, ако вписаната цена не е реално платената. "Тази измама срещу държавата масово се практикува до такава степен, че вече се смята за нормално", допълни юристът. И отново повтори, че така се мами фиска.

   Екимджиев призова или да се отмени възможността за вписване в нотариалния акт и изповядването на сделките на данъчна оценка или да се следи много стриктно дали действително има разминаване с платената сума за съответния имот.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама