Цецка Цачева подаде оставка

Цецка Цачева подаде оставка
Публикация   23 Март, 2019   /     akcent.bg   /     1421

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на правосъдието

   Министърът на правосъдието Цецка Цачева е подала оставка. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерски съвет.

   Новината бе съобщена само ден, след като Цачева поиска проверка от прокуратурата и антикорупционния орган на закупения от нея апартамент на столичната улица „Юрий Гагарин“.

      Оставката е била приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха още от правителствената пресслужба.

   Двамата са разговаряли и обсъдили свързаната с името й имотна сделка за покупка на жилище. Пред премиера министър Цачева е заявила решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

   Според публикациите в медиите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил от фирма „Артекс“ луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“, а скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили още Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. В публикациите се твърди, че сделките са били на цени, по-ниски спрямо подобни имоти в същия квартал.

   Според Цачева няма нарушение при придобиването на това жилище. Въпреки това обаче тази сутрин при среща с Борисов тя е заявила намерение да подаде оставка, съобщава Българската национална телевизия (БНТ).

   Очаква се по-късно в събота тя да бъде в Стара Загора, където най-вероятно ще обяви мотивите си.

   Темата беше коментирана на конгреса на ВМРО, който се провежда в София. Според заместник-председателя на партията и депутат Юлиан Ангелов управляващата коалиция е стабилна и от Обединените патриоти нямат претенции и желание да имат министър на правосъдието.

   По думите му това е ясно разписано в коалиционно споразумение, където са били регламентирани позициите. „Има министър-председател, той ще направи съответното предложение. Въпросът е самата оставка да бъде приета от премиера", уточни Ангелов, цитиран от БТА.

   Според депутата подадената от Цачева оставка е личен избор и морална постъпка. По думите му е нормално при конкретни обвинения да бъдат предприети подобни действия. Той се надява институциите да направят обективни проверки и ако има нарушение на закона, да се понесат санкции. Според Ангелов чрез подадената оставка Цачева показала, че има морал и затова той я адмирира

   Коментар направи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също застана зад позицията, че това е индивидуален акт. Според нея сега на ход е премиерът, като според нея тепърва ще стане ясно дали ще има нови оставки в правителството, посочва още БНТ.

   В петък от Брюксел Борисов заяви във връзка с информацията за имотните сделки, че всеки в ГЕРБ, който е превишил правата си, ще си понесе последствият  .

„Ако има такова нещо, ще го поправим. Ние нашите последствия ще си ги понесем. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията“, коментира той.

Премиерът уточни, че е провел телефонни разговори с всички засегнати по темата лица и те са му потвърдили, че сделките по придобиването на имотите им са на 100 % законни. Бойко Борисов подчерта, че ще провери всички документи по случая и тогава ще вземе решение.

.............  

   Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

   Двамата са обсъдили свързаната с името й имотна сделка. Пред премиера министър Цачева е заявила решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

Тагове : Цачева , оставка ,


Коментари

  •     Танков 

    Цветанов,Цачева,Рашидов,това трио е най разглезеното в близкото обкръжение на премиер министъра.Разследващ прокурор във връзка с почти безплатните апартаменти "напазарувани" от горепосочените,би обявил,че има налице оформена престъпна група."Бушоните" започнаха да гърмят.Ако не гръмне главния "предпазител",(Цв.)рискът да изгори цялата "инсталация" е голям.Мисля си,че главният "енергетик"ще направи всичко възможно, да запази скъпата "инсталация",сменяйки само предпазителя с нов,разбира се много по качествен

Коментирай

   captcha