Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Осмото издание на „Русчуклийска среща“ събра стотици любители на фолклора

Публикация 23 Mar, 2019 / akcent.bg

    В спортен комплекс „Дунав“, се проведе осмото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“.

   На събитието присъства директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Ежегодно в българските градове се организират национални фолклорни фестивали за любители, в които взимат участие клубове и школи за непрофесионалисти, изучаващи български народни танци. В тазгодишното издание на фестивала участваха над 500 танцьори, пристигнали от всички краища на страната. Програмата протече в три кръга. В първия участниците изпълниха две автентични хора по свой избор, като едното беше от региона, от който е групата. „Играете каквото Ви душа сака“ на размер 11/16 е името на втория етап, в който клубовете показаха майсторство и оригиналност.

   В третата част беше надиграването на ръченица за Мис и Мистър "Русчуклийска среща 2019". ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев изнесе поздравителен концерт специално за участниците и гостите в залата.

   Многоуважаван професорски колектив – жури на фестивала, в състав проф. д-р Даниела Дженева – зам. ректор на АМТИИ, гр. Пловдив и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, проф. д-р Антон Андонов – ръководител катедра „Българска народна хореография“ при АМТИИ и д-р Петьо Кръстев – сътрудник към БАН отличиха най-добрите на сцената.

   Наградата на кмета на Община Русе беше връчена от  Ирена Петрова на Студентска фолклорна формация към Великотърновски университет за първи етап на групи до 30 участници и на Танцов състав „Лудо младо“ за втория етап от надиграването. Мис и мистър „Русчуклийска среща“ станаха Виктория Богданова и Денис Христов.

   . Организатор и домакин на проявата е Танцова школа „Играорци“.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама