Четвъртък, 28 Септември 2023

Над 150 здравни специалисти протестираха за по-добри условия на труд и по-добро възнаграждение

Над 150 здравни специалисти протестираха за по-добри  условия на труд и по-добро възнаграждение
Публикация   15:55     21 Март, 2019 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1541

 Снимки: Авторът- 1,2,3,4

Над 150 души се събраха днес в 14 часа в Парка на младежта, за да изразят своя протест и искане за по-добри  условия на труд, добро възнаграждение, работа на едно място.

  Тази идея обединява представителите от всички здравни заведения-  частни, държавни, общински- работещи в УМБАЛ „Канев”, УМБАЛ „Медика”,  психодиспандер, тубдиспансер, детско и училищно здравеопазване, онкологичен център, студенти от Русенския университет- сестри и акушерки.

  Участие в протеста взеха представители от  всички професии на здравни грижи- медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори. Протестът е подкрепен и от много лекари.

    Татяна Атанасова, председател на Регионална колегия Русе на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, направи обръщение  към гражданите на Русе:

   Грижите за здраве сега се осъществяват от пенсионери на 60-70 години, на които пенсиите не достигат и са принудени да работят. А ние, които сме тук, работим на две или три места, за да си осигурим доходи.

   Питаме, как в рамките на 24 часа може да сме отпочинали, да се грижим с усмивка и качество за вас, българските граждани. Ние също сме хора и повече не може да търпим неглижирането на нашите професии, толкова хуманни и чисти в миналото.

Не искаме вие, гражданите, да насочвате своя гняв и агресия срещу нас в кабинетите, в отделенията, където се лекувате, в дома ви, когато е дошъл наш колега от Спешната помощ.

Ние не работим, за да сме подложени на обиди и побоища.

Затова призовавам гражданите на Русе да ни подкрепят днес, за да ни има и утре, за да сте добре и да разчитате на нас…

Колегите напускат и отиват в чужбина, оставяйки деца и родители.

Българското здравеопазване е в дълбока системна криза, професионалистите по здравни грижи са на изчерпване.  Поради липса на медицински сестри болници ще бъдат затваряни.

Не може една медицинска сестра да обслужва 20 пациента едновременно.

Не става въпрос само за пари, а за унижението и унищожаването на цяло едно благородно съсловие.

Заради тези унизителни възнаграждения младите хора бягат от професията, но скоро не само държавните, но и частните няма да имат медицински сестри.

Ако и този път нашите искания не бъдат чути, нашите протести ще продължат до ефективност.

Ние се борим за по-добри  условия на труд, добро възнаграждение, да работим на едно място, да се чувстваме здрави хора. Искаме пациентите да са доволни и да чувстват удовлетвореност.

    Ето и исканията на протестиращите:

  • Еднаква стартова заплата за всички професионалисти по здравни грижи, независимо  от местоработата или собствеността на болницата две минимални работни заплати за страната. Смятаме, че това са достойни заплати за достойния ни труд.
  • Допълнителни възнаграждения и техните размери с регламентирани правила  и да са съобразени с натовареността на дейностите в различните сектори.
  • Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в здравеопазването
  • Връщане на медицинските стандарти по специалности, както и разработване на медицински стандарт по здравни грижи с ясен регламент за компетенции по специалности и необходим брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, лаборанти, спрямо броя на обгрижваните пациенти.
  • Промяна във финансирането на лечебните заведения с преобладаващо държавно и общинско участие, където основните приходи са от клинични пътеки, където се поема социалната функция на държавата за лечение на бездомни, социално слаби и неосигурени пациенти. …
  • Искаме възможност за регламентирана самостоятелна дейност на професионалистите по здравни грижи, която да е финансирана от НЗОК.
  • Адекватно заплащане на нощния труд и клас прослужено време да се увеличи на 1,2 процента от сегашния един процент, както и категорията на труд.

   Последваха изказвания на представители на различните групи здравни работници, които подкрепиха направените изявления.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha