Днес е : Петък, 5 Март 2021

Над 20 български изби ще участват в първия

Публикация 19 Mar, 2019 / akcent.bg

   Над 20 български изби ще участват във Винен фест във Велико Търново, който ще се състои на 23 и 24 март, съобщава организаторът Георги Михов пред БТА.

   Той отбеляза, че у нас са регистрирани над 800 етикета с български вина, от които поне 200 ще участват в изложението в Мол - Велико Търново.

   "Факт е, че през последните години винената култура на българите се развива, изборът и предпочитанията се увеличават, затова една от целите на изложението-базар е да бъдат представени вина, както от по-малки бутикови и семейни изби, така и от големи производители, които разработват регионалния принцип в производството на своите продукти", посочва Михов.

   Според него през последните години на пазара се налагат така наречените елегантни вина и ароматните регионални сортове.

   "Все по-популярни стават мискетите от Сандански, Карлово, Плевен, сортовете Димят и Тамянка, които също имат отчетлив аромат", коментира експертът. "Елегантното вино е комплексен продукт, чието съчетание от качества те кара да се замислиш", отбеляза сомелиерът.

   Той отчете, че е налице тенденцията за връщане към старите сортове българско грозде, на което собствениците на избите залагат, засаждайки нови масиви от конкретен сорт - Мавруд, Гъмза, Памид, които са се отглеждали в различните райони на страната. Прогнозата му е, че това ще бъде и в основата при развитието на винения туризъм у нас. Като пример той посочи, че през последните години 30 процента от реализацията на винената продукция е благодарение на винения туризъм.

   Амбицията на организаторите е виненият фест в старата столица да се превърне в традиционно годишно събитие, част от значимите изложения на вина в България.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама