Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Прогноза: ГЕРБ и БСП с по 6 депутати в следващия

Публикация 01 Mar, 2019 / akcent.bg

Европарламент Други четири формации ще имат по един представител, показват проучвания, обобщени от ЕП

   В следващия Европейски парламент България ще излъчи по шестима представители от ГЕРБ и БСП, двама от ДПС и по един от "Обединени патриоти", "Демократична България" и "Воля". Това сочат новите прогнози, представени днес от ЕП и основани на достъпни данни от извършени проучвания на общественото мнение, предаде БТА.

   Това са вторите прогнози, основани на национални допитвания за състава на следващия ЕП. Данните са от края на февруари. Предвижда се ЕП да представя обновени прогнози на всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май до вечерта на изборите. Представянето на първоначалните резултати от изборите ще започне от 26 май. ЕП уточнява, че прогнозите за разпределението на местата в новия мандат се основават на допитвания от "надеждни източници". 

   Според подробната разбивка на най-новите данни от ГЕРБ биха получили 35,7 на сто от гласовете, БСП - 35,1 на сто, ДПС - 10.7 на сто, "Обединени патриоти" - 5,4 на сто, "Демократична България" - 2,4 на сто, "Воля" и "Реформаторски блок" - по 2,2 на сто, АБВ - 1,4 на сто, други - 4,9 на сто.

   На основата на тези данни се прави прогнозата, че България би имала осем представители в групата на Европейската народна партия, шестима в групата "Социалисти и демократи", двама при АЛДЕ и един, който засега не би принадлежал към установена политическа група. 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама