Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Над 14 хил. поискаха референдум за чиста околна среда в Русе, ОбС отказа

Публикация 21 Feb, 2019 / akcent.bg

От инициативния комитет ще отнесат въпроса към съда и прокуратурата

   Общинският съвет в Русе отказа провеждането на местен референдум за чиста околна среда, предаде БТА. Решението бе подкрепено от 29 общински съветници, 13 бяха „против” отказа, а шестима се въздържаха.

   Подписката за допитване до русенци беше организирана от инициативен комитет и бе подкрепена от 15 512 подписа. След проверка на ГРАО коректните записи били 14 279 – под необходимите за местен референдум 10% от избирателите с право на глас в общината.

    Въпросите, по които се иска допитване до русенци, са свързани с приемане на нормативен акт за екологична и здравна защита, с който да се забрани строежа и експлоатацията на инсталации, които отделят в атмосферата вредни емисии, прах или миризми, както и създаване на общинска система за непрекъснат мониторинг на замърсителите.

   Въпросите включват също забрана за пречистване на питейната вода с хлор, както и създаване на зелен пояс около промишлените зони. С отделен въпрос се пита дали дейностите озеленяване, почистване и ремонт на общинска собственост да се извършват пряко от общината – без възлагане на външни изпълнители.

   Според становището на кметската управа предложените въпроси са незаконосъобразни. Те противоречали на редица разпоредби от националното законодателство. На тази позиция били и постоянните комисии и ОбС.

   Бойко Никифоров от инициативния комитет определи решението като абсурдно. Обмисля се жалба в административния съд. Прокуратурата пък ще бъде сигнализирана заради данните на ГРАО – Никифоров цитира информация от Националния статистически институт, според която гласоподавателите в Русе са не повече от 136 099 т.е. събраните подписи би трябвало да са достатъчни за директно провеждане на допитването. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама