Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Да нафантазираш надежда

Публикация 21 Feb, 2019 / akcent.bg

Известните актьори Мария Сапунджиева и Филип Аврамов участват в новата премиера на Русенския драматичен театър „Докато тя умираше…” от Надежда Птушкина.

   На 9 и 13 март са премиерните представления на четвъртата премиера на Русенски драматичен театър – „Докато тя умираше…”. Неин автор е известният съвременен руски драматург Надежда Птушкина /1949/. Тя е сред най-популярните съвременни автори за театър в Русия, като много от пиесите и са реализирани на най-авторитетните световни  сцени. Нейни творби не са поставяни до момента в България и това ще стори Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе. Птушкина завършва МХАТ, под ръководството на Олег Ефремов, през 1976г. Но след това се отдава изцяло на драматургията. Автор е на над 70 пиеси. Сред най-известните и творби са: „Плащам предварително”, „Кулата в Пиза”, „При чужди свещи”, „Шутовски цар”, „Пази се”.

     Комедията и „Докато тя умираше” е една от най-играните и популярни  пиеси. По нея през 1999г. е заснет и филм. В МХАТ-Москва е поставяна от известния немски режисьор Петер Щайн.

   В пиесата „Докато тя умираше…” се разиграва трагикомичната история на една възрастна жена и нейната дъщеря, сред бита на обикновен руски дом. Майката е болна и очаква близкия си край, тъгувайки че все още не е видяла дъщеря си омъжена и наобиколена от деца. Дъщерята също се измъчва от тази ситуация и се чуди как да вдъхне вяра на майка си, че това ще стане и тя ще доживее да види дъщеря си под венчило. И решава да измисли надежда! Именно това решение, слага началото на куп смешни ситуации и недоразумения, и довеждат играта до трогателен завършек. Така се ражда една романтична комедия, изтъкана от поезия и драматичност, от смях и сълзи, от човечност и доброта, от находчивост и красива фантазия. Понякога и една добре поднесена лъжа съживява човека, вдъхва енергия за живот!

   В Русенския драматичен театър тя се поставя от режисьора Орлин Дяков, а сценографията и костюмите са на Николай Нинов. Ролите се изпълняват от известните актьори Мария Сапунджиева и Филип Аврамов, и русенските актриси Татяна Цветкова и Ясена Господинова.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама