Днес е : Събота, 30 Май 2020

Измамите с ТЕЛК работят като търговско предприятие, твърдят от прокуратурата

Публикация 19 Feb, 2019 / akcent.bg

   На много места измамите с пенсии за инвалидност са превърнати в доходоносен бизнес - търговско предприятие, като хора от това престъпно сдружение сами си търсят клиенти. Това обяви днес пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев, коментирайки поредният разкрит случай на измами, свързани с Трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Тяхна е преценката за това дали човек има право на инвалидна пенсия и каква е степента на увреждането му.

  Гешев обясни, че докато за две години има 46 досъдебни производства за подобни измами, за по-малко от два месеца - през декември и януари, са образувани 44. Известните случаи до момента са в Ловеч, Търговище, където вече има присъда за лекар - член на ТЕЛК, а в Силистра и Плевен работата продължава.

    Гешев посочи и принципната схема - лекари издават бележки за несъществуващи хронични заболявания, те се завеждат в Националния осигурителен институт, а пари под формата на инвалидни пенсии се получават от хора, нямащи право на такива. В някои случаи имало напълно здрави хора, а в други такива със завишена степен на инвалидност.

   Според Гешев проверките до момента показват, че са нужни промени в законодателството, които да дадат повече власт на службите на НОИ да проверяват документите, с които се получават инвалидни пенсии.

   Главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов посочи, че проверките са започнали от областите, където има отпуснати най-много инвалидни пенсии. В област Силистра се оказало, че 30% от население получава такива финансови помощи, а в Софийска област, където проверка върви от вчера, са 15 на сто.

   От работата на дирекция на полицията, ГДБОП и областните дирекции е установено, че за да се получи инвалидна пенсия в Силистра, са плащани около 600 лева, а във Варна от 1500 до 2500 лева.

   При операцията във Варна вчера за задържани 45 души, а като обвиняеми са привлечени шестима, сред които петима лекари с различни специалности - травматолог, невролог и рентгенолог. Те са задържани за 72 часа, а утре предстои да бъдат разгледани исканията за постоянен арест.

   "90% от хората, които придобиват фалшиви ТЕЛК решения са български граждани, турско говорящи. С роми не са работили. Това е изрично условие - лицето, на което ще се издава това решение, да не бъде ром", каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

   Организатори на схемата са двама братя сирийци, живеещи постоянно във Варна. Единият от тях е лекар, а другият не е, но и двамата са имали за задача да намира хора, които искат да получат инвалидни пенсии.

   Иван Гешев отбеляза, че докато в Силистра са се търсили основно роми, във Варна лекарите не са искали да работят само с българи. Част от групата е бил и председател на ТЕЛК, който е имал за задача да придвижи издадените по-рано фалшиви документи за болести.

   При вчерашната операция са извършени 45 претърсвания. При тях у двама от лекарите са намерени около 20 хиляди лева, а в две банкови касети на участници в схемата са открити над 1.6 млн. лв.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама