Днес е : Вторник, 4 Август 2020

На евроизборите ГЕРБ ще получи 34.8%, БСП - 33.1%, показа проучване

Публикация 18 Feb, 2019 / akcent.bg

   На предстоящите избори за Европейски парламент ГЕРБ ще спечели 34.8% от гласовете, а БСП - 33.1%. Това показва публикувано днес проучване, представено в прикачения документ и разпространено от Европарламента, цитирано от Дневник.

   Според него на трето място ще е ДПС с 10.4% от гласовете, следвана от коалиция "Обединени патриоти" (8%), "Демократична България", обединяваща "Демократи за силна България", "Зелените" и "Да, България", (3.8%), Реформаторски блок (2.3%) и "Воля" (1.7%). За други партии са казали, че ще гласуват 5.9 на сто от анкетираните.

   Според политическите групи България ще има осем евродепутати в Европейската народна партия, шест в групата на социалистите и демократите, двама в групата на либералите (АЛДЕ) и един в категорията "Други", обединяваща политически партии и движения, които все още не са обявили намеренията си.

   Иначе казано, авторите от Kantar public прогнозират според нагласите в България, обобщени към 6 февруари, че на евроизборите българските кандидатите от ЕНП ще добавят едно депутатски място, от групата на социалистите и демократите - две, групата "Европейски консерватори и реформисти" ще изгуби двамата си евродепутати и ще остане без представителство от България, българите в АЛДЕ също ще намалеят с двама, нов евродепутат ще има от категорията "Други", но никоя друга група, включително "Зелени/Европейски свободен алианс", няма да има български евродепутати.

   Данните за общоевропейското проучване се основават на селекция от анкети, проведени от национални социологически институти в държавите членки и събрани от Kantar publiс. В България проучванията са проведени в края на януари от "Маркет линкс" и "Афис".

   Описанието на двете проучвания (стр. 100 от документа) показва, че те са правени сред над 1000 анкетирани в лично интервю с тях. "Маркет линкс" са провели своето в периода 12-21 януари и са го публикували на 31 януари, а "Афис" - между 14 и 19 януари и са му дали публичност на 23 януари, но за първото има линк директно към сайта на агенцията, а за второ е посочена публикация в "Клуб Z". Има сериозни разминавания между изводите на двете агенции -

      докато "Маркет линкс" дава на ГЕРБ 33.9%, а на БСП 28.5%, то "Афис" прогнозира 37.6% за БСП и 35.7% за ГЕРБ. При "Демократична България" разликите са толкова големи, че според "Маркет линкс" тази коалиция ще има евродепутат с 6.1% от гласовете, а "Афис" не ѝ дава никакъв шанс (1.6%).

Коментари

Василев  
11:02:56 / 2019-02-19

Ако българите се събудим,започнем да мислим,трябва да си изберем партия в която социалния елемент е на първо място.Тогава можем да се измъкнем от ямата в която сме натикани.Десет години стигат.Ние от една нормална държава, която що годе се равнеше с нашите съседи,днес сме след Румъния,след Македония,за Сърбия няма да говорим,те са с пъти по напред във всяко отношение.Някои демагози "политици",често използват клишето за българите,че сме кротък,миролюбив и работлив народ.Аз бих добавил,че ние сме народ без всякакво самочувствие и без необходимия хъс за бъдещето на държавата ни.Свикнали сме с беднотията,както болният с лекарствата.

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама