Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

Любомир Дацов: очаквам икономически растеж на България от 2,5- 3 процента през 2019 г.

Публикация 10 Feb, 2019 / akcent.bg

Пазарът на труда ще се охлади заради забавянето на големите икономики, смята бившият зам. финансов министър

    ЕК очаква икономически растеж в България през 2019 г. от 3,2 процента до 3,6 на сто, като вътрешното потребление ще стане основен двигател. Очакванията са за забавяне на инфлацията до 2 процента. Какво означава това за българската икономика:

   Много е трудно да коментираш това, което е казала ЕК, защото ние в България нямаме такъв, който са има този капацитет според Дацов.

   Но миналата година европейската сметна палата направи едно изследване, което ме кара да мисля, че ЕК е леко оптимистична по отношение на това, което се случва през последните няколко месеца.

  Тенденции за растеж от 3,6 процента през 2019 година ми се струват силно пожелателни. Реалистичното за мен е 2,5-3 процента ръстеж.

  Световните новини водят да намаляване на икономическата активност, а не за някаква стабилизация.

  Държавата предвижда през бюджета силно напомпване на държавните разходи и оттам стимулиране на потреблението. Но дори и с тези предизборни разходи, които ще бъдат направени в една или друга посока- това си е необходимост да бъдат усвоени средствата от европейските фондове, или да бъдат загубени.

  А както се знае, ние сме шампиони по това да се сещаме в последния момент и да правим в голямата си част безсмислени разходи, наливайки пари в неща, които нямат икономическа логика или възвращаемост.

На като цяло не мисля, че оптимистичните прогнози са реални.

        Еврозоната е близо до рецесия

   Ще се подобри ли бизнесът климатът в България през 2019 г? Икономиката на България е насочена предимно към износ. Големите икономики ще се забавят силно, което вероятно ще доведе до забавяне у нас върху заетостта. Вероятно ще намалеят рязко поръчките заради свито потребление от населението. Това неминуемо ще доведе в предприятията, работещи за износ, до чувство за несигурност.

   При намаляване активността на западните пазари ще доведе до намаляване на износа или до забавяне на ръстовете.

    Има и нещо друго, което е донякъде тревожно. Факт е, че обществените поръчки и търгове се разпределят между малък брой едни и същи фирми, а не се ползва като модел голям брой фирми. Това ще задълбочи още повече различията в социалните групи и икономическата неравнопоставеност.

   Недостигът на работна ръка според Дацов вече не е грижа.Намалената икономическа активност ще преструктурира търсенето на работна сила.Може би това нещо ще продължи още няколко месеца, но като цяло недостатъкът от 2018 година на пазара на труда ще се превърне в предимство през тази и през следващата година.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама