Днес е : Петък, 22 Януари 2021

Алберт Попов продължи вихрено и стана шести в нощния слалом в Шладминг

Публикация 30 Jan, 2019 / akcent.bg

  Българският скиор Алберт Попов продължи със силното си представяне в Световната купа и записа шесто място в нощния слалом в Шладминг. Три дни, след като беше девети в Кицбюел, 21-годишният българин отново се нареди сред най-добрите в най-техничната дисциплина от алпийските ски.

   Класирането е личен рекорд за Попов в Световната купа. До началото на този сезон той нямаше влизане сред първите 30.

 

 

Алберт Попов

© Reuters

Алберт Попов

   Състезанието на пистата "Планай" беше спечелено от Марсел Хиршер, който взе своята десета победа от началото на сезона. Той покори за трети път нощния слалом след 2012 и 2018 г., като се изравни по този показател с Хенрик Кристоферсен. С повече победи в Шладминг е само Бенямин Райх (4).

   Австриецът завърши с 1.21 секунди пред Алекси Пинтюро, а трети на подиума се качи швейцарецът Даниел Юл (+1.60 секунди). Победата е 67-а за Хиршер в кариерата му и 32-а в слалома.

   Пред него в дисциплината са само Алберто Томба с 35 и Ингемар Стенмарк с 40.

   Надпреварата за поредна година се превърна в най-посетеното състезание в Световната купа. Над 50 хиляди души се събраха, за да гледат скиорите.

   След първия манш българинът беше с 13-и резултат. Той се спусна с 2.29 секунди по-бавно от Хиршер и беше съвсем близо до опитния Феликс Нойройтер. В втория манш Попов записа 53.20 секунди, което му позволи да се изкачи с няколко места.

  Българинът продължи с доброто си представяне в Световната купа, като за четвърти път от началото на сезона преодоля първия манш и влезе сред най-добрите 30. Попов беше 20-и в Леви през ноември, 16-и в Мадона ди Кампилио.

   От 20 март 1985 г. българин не беше влизал в топ 6 в Световната купа. Тогава Петър Попангелов го постига в Парк сити.

   В състезанието не завършиха двамата най-големи конкуренти на Хиршер в слалома - Клеман Ноел, който беше спечелил последните два старта, както и Хенрик Кристоферсен.

   В топ 10 в Шладминг влязоха още Рамон Ценхойзерн, Марк Дигрубер, Нойройтер, Дейв Райдинг и Кристиян Хиршбюл.

 

 

Марсел Хиршер за пореден път беше над всички.

© Reuters

Марсел Хиршер за пореден път беше над всички.

   "Победата в Шладминг винаги значи много за мен. Това състезание е най-красивото в календара, а на Планай винаги е много трудно", каза Хиршер след състезанието.

   В генералното класиране за Световната купа лидер продължава да бъде Марсел Хиршер. Австриецът има актив от 1216 точки. Втори за него е Пинтюро със 732, а третият Кристоферсен е с 671.

   В малката купа в слалома Хиршер увеличи аванса си на върха. Той има 676 точки - с 275 повече от втория Ноел. Състезанието в Шладминг беше девети слалом от началото на сезона от общо 12, които трябва да се проведат.

   Това беше 27-и старт от началото на сезона при мъжете. През уикенда скиорите ще имат две състезания в германския курорт Гармиш-Партенкирхен. В събота е спускането на "Кандахар 1", а в неделя има гигантски слалом.

   Стартовете в Гармиш са последните преди световното първенство в Оре, Швеция. Шампионатът е между 5 и 17 февруари.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама