Днес е : Вторник, 13 Април 2021

Джамал с отлично представяне и поредно признание на Сурва 2019 в Перник

Публикация 28 Jan, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Златно отличие за Групата за народни обичаи и ритуали в с. Кошов

Снимки: 1,2

     В полунощ  обявиха Наградите на XXVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, Перник, 2019 година.  Златен медал отново е отсъден за ритуалът Джамал, изпълнен от 30 души от Група за народни обичаи и ритуали в с. Кошов, съобщи кметът Михаил Маринов, който е и участник в танца.

     НАГРАДА ЗА ОБУЧЕНИЕ В ТРАДИЦИЯТА

                  КУКЕРИ:

1.  златен медал за ритуала Джамал,  - с. КОШОВ, община Иваново, област Русекв. „СУШИЦА“, гр. Карлово, област Пловдив

2. сребърен медал с. ТЪРНИЧЕНЕ, община Павел баня, област Стара Загора

3.  бронзов медал- с. ЦЕРЕТЕЛЕВО, община Съединение, област Пловдив

    През 2010 г. маскарадната игра „Джамал”е вписана в националната представителна листа за нематериално културно наследство „Живи човешки съкровища - България”. Главно действащо лице е митичното същество Татунчо, който изпълнява ритуален танц. В маскарадната дружина участват мъже, въоръжени с дървени саби, за да гонят злото. Ролята на Татунчо се изпълнява от двама души, върху чиито рамене се слага дървена стълба, а върху нея се намята чул, украсен с шарени черги, пуканки, сушени чушки, клонки, царевица. Когато митичното същество влиза в селото с водача си, отива най-напред при кмета да се предствави и да го пита разрешава ли му да играе. „Имаш ли пашапорт”, го пита кметът. „Идваме от влашка земя”, казва водачът и подава документ.

Маските са изработени от кратуни, мечовете  са дървени. Всеки участник сам си изработва облеклото и атрибутите към него.

   Ритуалът се е изпълнявал в периода след Мръсните дни, за да създаде ред след хаоса, настъпил с края на старата година.  Възстановен е от 1976 година.

    Миналата година за първи път се играе и в Кошов.

   Вече 9-та година ритуалът е признат от ЮНЕСКО за Живо човешко съкровище.

 Това е втори златен медал от Сурва в Перник и още няколко награди от различни издания на маскарадните игри, златен плакет и първа награда от националния събор в Рожен, златен медал от събора в Копривщица, първа награда от маскарадните игри в Стара Загора, първа награда от Кукурландия в Ямбол, награди от участия в Сърбия и Македония.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама