Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

Черна книга на правителственото разхищение 2018

Публикация 26 Jan, 2019 / ИПИ

Темата за БДЖ присъства всяка година в Черната книга.

   Черната книга на правителственото разхищение в България за 2018 г. е вече факт

   За четвърта поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ съвместно с разследващи журналисти събра примери за пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец. Книгата съдържа 15 текста, описващи случаи на безотговорно и неефективно разхищение на обществения ресурс . Те са в резултат и на небрежност, и на недобросъвестно отношение от страна на институциите, а често остава впечатлението и за корупционни практики.

      Черната книга няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да предизвика гражданите да изискват отчетност и прозрачност за парите си, които плащат на държавата под формата на данъци. Българските данъкоплатци следва да търсят сметка от държавната администрация как и за какво тя харчи парите ни! Засиленият граждански контрол може и трябва да доведе до подобряване работата на институциите.

   В книгата са включени разследвания, засягащи АЕЦ-Белене, КТБ, Министерство на отбраната, МВР, БДЖ, Държавна консолидационна компания. Също така са разгледани и случаи от местно значение във Варна, Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благоевград и Рудозем.

   В предговора на книгата икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев се фокусира върху пропуснатите възможности за обществото ни да живее по-добре в резултат на некомпетентно управление. В него той обобщава, че в Черната книга „става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица“.

   По време на представянето на Черната книга част от авторите представиха и темите в изданието, по които са работили: Доротея Дачкова от в-к „Сега“, Георги Ангелов от dnevnik.bg, Светослав Метанов от offnews.bg.

   Доротея Дачкова е автор на водещата тема за високата цена на лошото правосъдие. Във въвеждащото си изказване тя отбеляза, че „акциите по времето на г-н Цветанов струват на данъкоплатците почти 1,5 млн. лв.“ На тази стойност са спечелените дела, заведени след показните акции и задържания, недовели до осъдителни присъди и нарушаващи правата на българските граждани.

   Актуалната тема за парите за отбрана и модернизиране на армията бе отразена в Черната книга на правителственото разхищение от Георги Ангелов. Той изтъкна, представяйки статията си „Милиарди за отбрана и за …скрап“, че „стотици милиони се дават за нова техника, докато в същото време по-голямата част от хеликоптерите стоят на земята поради 5 млн. лв., които трябва все още да се изплатят по договори. Вместо с тях да се спасяват животи. … Това е едно безхаберие за милиарди“.

   Темата за БДЖ присъства всяка година в Черната книга. В това издание Светослав Метанов разказва историята „БДЖ – потъване по план“.  Според автора „издръжката на БДЖ струва 0,5 млрд. лв. на българския данъкоплатец, което е несравнимо с където и да е другаде.“ Слаб мениджмънт и демотивиран персонал са основният проблем на националните железници. „Слабият мениджмънт се вижда най-добре от обществените поръчки,“ продължи Метанов.

   Откривайки сходни демократични ценности и отношение към отчетност и прозрачност на държавните институциите, Фондация за свободата „Фридрих Науман“ разпространи Черната книга на правителственото разхищение 2018 с тиража на  в-к „Капитал“. Изданието беше включено като приложение към броя на вестника от 18-ти януари 2019.

       Онлайн  изданието на Черната книга за 2018 г. може да се чете на:

 http://www.fnf-southeasteurope.org/our-work/black-book/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%85-4/
 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама