Днес е : Сряда, 15 Юли 2020

"Дунарит" показа документи, че не е длъжник, а кредитор на КТБ и не дължи на бюджета

Публикация 25 Jan, 2019 / akcent.bg

   Дружеството  "Дунарит"АД не дължи пари нито на фалиралата Корпоративна търговска банка, нито на държавата. Това се посочва в писмо до медиите, в което са приложени и съответните документи. Писмото идва, след като през седмицата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев обяви в телевизионния ефир, че предприятието е купено с авоари на вложители от КТБ, печелившо е, но върху акциите му има запори от КТБ, с което трябва да бъдат удовлетворени вложителите.

   В писмото се посочва и прилага документ за това, че дружеството не е длъжник на КТБ, и се посочва, че на сайта на банката може да се види, че то е сред кредиторите й. Показан е и документ от данъчната администрация за липсата на задължения и се уточнява, че вече пет години дружеството работи със собствени средства. Освен това няма просрочени дългове към никое дружество.

   В края на август 2017 г. държавата изкупи дълга на военния завод с намерението да поеме контрола над компанията. Дългът, за който държавата плати 48 млн. лв., беше към дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски (за дружеството "Виафот" и сложната верига на прехвърляне на вземането четете подробно в публикацията на "Капитал") "Цялото Борисово войнство срещу Дунарит". Дни по-късно обаче ръководството на "Дунарит" обяви, че е погасило предсрочно всичките си задължения към държавата, внасяйки 50-те милиона лева.

   "Остава висящ въпросът, който никой не задава: Защо две държавни структури търгуват с вземане, което не признават? Синдиците на КТБ оспорват в съда основанието за възникването му", се пита в писмото.

   Посочва се още, че през последните години дружеството е проверявано от НАП, ДАНС, МВР, прокуратурата и финансовото разузнаване за незаконни парични преводи и такива не са открити. Противното обаче се разпространявало от определени медии, а и от официални представители на контролните органи.

   В писмото се посочва, че това ще застраши не само дейността на "Дунарит", но и на целия бранш.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама