Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

Прецедент може да спаси родните превозвачи от пакета Макрон

Публикация 10 Jan, 2019 / akcent.bg

   Въпреки протеста на български, полски, румънски и унгарски превозвачи днес транспортната комисия на Европейския парламент гласува предложението по пакет „Мобилност“ превозното средство да се връща в страната на произход на 4 седмици.

  Това решение обаче е в противоречие с постигания комромис на последния Съвет на Европейския съюз, когато беше взето решение в страната, в която е регистрирана фирмата, да се връща само водачът, но не и тирът.

  Транспортната комисия в ЕП не прие два от трите доклада в пакета за мобилност, по-известен като пакета "Макрон", обяви пред митинга на превозвачите в Брюксел транспортният министър Росен Желязков.

  "Темите, свързани с командироването и седмичната почивка в кабината не са приети, отхвърлени са, два от три доклада са отхвърлени. Няма как транспортната комисия да докладва пред парламента нещо, което не е приела", коментира министърът.

  Желязков обясни, че след като транспортната комисия не е приела целия пакет, а частично, в момента окончателното решение какво да се прави, се взема на заседание на координаторите на политическите семейства в ЕП - ЕНП, АЛДЕ и ПЕС.

   Твърде вероятно е пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала наЕП, прогнозираха и министърът, и президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

  "Чакаме срещата на координаторите, самата комисия не знае какво да прави, това ще стане ясно след броени минути", каза Росен Желязков.

  Превозвачите обаче с викове "Победа" побързаха да се хванат на хоро преди окончателното решение да е известно.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама