Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Ще санкционират фирмата-изпълнител заради проблема с винетките

Публикация 05 Jan, 2019 / akcent.bg

   Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви днес на извънредна пресконференция, че ще бъде наложена санкция на фирмата изпълнител на тол системата -  австрийската Kapsch.

   „Съгласно утвърдения график между АПИ и „Капш“, тези апарати трябваше да бъдат монтирани на граничните пунктове до 31 декември 2018 г. Тъй като това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим и съответните санкции и неустойки“, каза Аврамова.

   Ако оставката ми бъде поискана, аз нямам проблем да я подам, каза министърът в отговор на въпрос. Всеки от нас носи оставките си в джоба, съсредоточени сме да си свършим добре работата, заяви тя.

   По-рано днес правителствената пресслужба съобщи, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка.

   "В ГЕРБ няма проблем с оставките. Нямаме и това сме го доказали", посочи Аврамова и допълни, че проблем имат други политически партии. Атаките освен хакерски, се оказаха и политически, допълни тя по повод искането на министерски оставки от БСП заради проблемите с електронните винетки и заяви, че работата на министерството е да продължи да надгражда системата и да я приведе в перфектно състояние.

   Регионалният министър посочи, че на този етап системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи, а тестовете ѝ са минали без констатиране на дефекти, каквито бяха отчетени след нейното пускане от 17 декември миналата година. Екипът веднага е докладвал на изпълнителя по договора -  Kapsch, а проблемите са отстранявани своевременно.

   Освен нерегламентирани атаки към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи и забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове.

   По данни на министерството до момента са продадени 73 хил. електронни винетки за над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за едногодишен период от време.

   Към настоящия момент водачите могат да си купят е-винетка от апаратите за самотаксуване, от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления и от мобилния оператор А1. Поетапно ще започне продаването им и на още няколко места, сред които ще бъдат и някои големи вериги бензиностанции.

   „До края на месец януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец, също за улеснение за гражданите, ще започне продажба и на банкоматите. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата“, допълни още министър Аврамова.

   Монтирани апарати за самотаксуване има на граничните пунктове Отоманци, Гюешево, Капитан Андреево. В момента се монтира на Калотина, Станке Лисичково, Златарево и Кулата. Днес изтича срокът за монтаж на Дунав мост – Видин, а на 6 януари ще бъдат монтирани на Брегово и Връшка чука. Системата вече работи и на Дунав мост – Русе, Дуранкулак и Кардам.

   Министър Аврамова увери, че при всички констатирани случаи на плащане на винетка повече от веднъж, средствата на гражданите ще бъдат възстановени.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама