Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Дянков не вижда как България ще посрещне предстояща стагнация

Публикация 23 Dec, 2018 / akcent.bg

   "Не мисля, че сме напълно подготвени за това, което предстои. Трябва по-голяма подготовка в бюджетната ни политика за години с по-нисък икономически ръст. За следващата това ще е осезаемо. През 2020 година Европа ще е в стагнация. Хубавото от последните дни обаче е даването на пари за АМ "Хемус", коментира пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

   Икономическа година за България и Европа е сравнително добра, но следващата няма да е такава заради Брекзит, заради европейските избори и заради увеличаването на лихвените проценти в Европа и в САЩ, допълни той.

   Брекзит е голяма несигурност, забавя се икономическият ръст в Европа, а България, за да е стабилна в такава ситуация, трябват по-големи буфери, а в новия бюджет такива пари не са предвидени, обясни Дянков.

   За правителството 2018 година е успешна, най-вече заради Европредседателството, след което следва затишие, в което се пропуска фактът, че икономиката на Европа върви надолу, добави финасистът.

   Последните две икономически години са от добрите, каквито скоро няма да има, трябвало е да се използват за ударно развитие на региони в България, каквито са Видин, Търговище, Разград, допълни той.

   "Докато икономиките на Стария континент вървяха добре, една част от населението печели, но друга - не. Протестите са изява на икономическо явление и това е по-голямото неравенство. Правителството и парламентът трябва да обръщат по-голямо внимание на това", така Дянков обяснява общият знаменател на протестите в страната и в Европа. 

     На България й липсва регионална икономическа политика, увеличаването на заплатите на учителите е трябвало да се случи по-рано, защото е стъпка в икономическото развитие, добави той.

   В едно коалиционно правителство е трудно да се правят реформи, Дянков е очаквал повече промени в здравеопазването и не смята, че догодина, с местни и европейски избори, ще има реформи

   Симеон Дянков не вижда почва за енергийни проекти в България, само се губи политически капитал и политическо време да се говори, а всъщност няма как да станат

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама