Румен Илиев от Винарска къща „Левент“ стана млад енолог на 2018 г.

Румен Илиев от Винарска къща „Левент“ стана млад енолог на 2018 г.
Публикация   18 Дек, 2018   /     akcent.bg   /     1592

   За трета поредна година Съюзът на енолозите връчи и наградата „Млад енолог на годината”, която изразява стремежа на Съюза на енолозите да отличи иновативните млади професионалисти, които спомагат за развитието на родното винарство и българските вина да не отстъпват на вината на други държави с традиционна винарска промишленост. Събитието се състоя късно снощи в хотел „Марица”–Пловдив и се организира от Съюза на енолозите в България – професионалната организация на технолозите на вина от всички винарски изби и винзаводи в страната. Отличието за млад енолог на 2018-та отиде при Румен Илиев от Винарска къща „Левент“.

   Димитър Докузанов, главен енолог на Винарска изба „Румелия“ – Панагюрище стана „Енолог на България за 2018  година“, след като беше избран в голяма конкуренция сред 5 номинирани технолози на вина по време на Годишната церемония по избор и награждаване на най-отличилия се винар през годината.

    Освен голямото отличие „Енолог на годината на България за 2017 г.”, по време на церемонията се връчи и наградата „Христо Дерменджиев” на отличника, завършил с най-висок успех тази година в катедра „Вино и пиво” на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тази година тя отиде при младата Моника Кенарола, която завърши 5-те академични години с Отличен успех. 

   Заедно с голямото отличие, по време на събитието беше представен и новия Управителен съвет на Съюза на енолозите, избран същия ден на Отчетно-изборното събрание на сдружението. За председател на Съюза за нови 5 години беше преизбран Станимир Стоянов от Ловико Лозари – Сухиндол; останалите членове на новия Управителен съвет са : Костадинка Рахова.Димитрова - зам.-председател и енолог на ВИ Домейн Юстина, Полина Запрянова - Университет по хранителни технологии, Димитър Иванов – Загрей АД, Димитър Димов – Винарска изба Ялово, Петър Калчев – Винарска изба Бяла, Надежда Дюлгерска – Винарска изба Карабунар, Десислава Хитова – енолог на свободна практика, Ламбрин Топузлиев – Ръководител на Винарската изба към Аграрния Унивеситет в Пловдив, Гено Танев – Винарска изба Карабунар, Валентин Тенчев – химик и енолог на свободна практика.

       „Наградата „Енолог на годината”, учредена преди 11 години от Съюза на енолозите, е най-голямото отличите за енологичната общност в страната и чертае тенденциите в  развитието на винарството в страната ни през годините. Петима бяха номинираните технолози на вина, които се състезаваха за наградата, като над 150 представители на енологичната общност дадоха своя глас за предпочитания винен специалист. Номинациите за наградата се обявяват предварително от Съюза на енолозите, като номинираните се посочват от професионални организации и специализирани медии, които пишат за вино. За престижното звание тази година се бориха  Анелия Христакиева от ВИ Салла Естейт – с. Блъсково, Провадия; Даниела Стаматова – ВИ Тохун – Поморие; Димитър Докузанов - ВИ Румелия – Панагюрище; Николай Кръстев – ВИ Царев брод – с. Царев брод, Шуменска област; Петър Илиев – Винарска изба Four Friends.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още