Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Е-цигарите не помагат да откажем пушенето! По-малко вредни ли са?

Публикация 18 Dec, 2018 / akcent.bg

Отказването от тютюнопушенето, често минава през употребата на електронни цигари. Но по-малко вредни ли са те?

  "Темата е изключително важна. Младите хора са доста креативни и се хвърлят към новите неща. Но електронните устройства, които са модерни сега, не са безвредни. Все още няма дълговременни проучвания, защото те са много нови. Има експериментални данни от САЩ, които показват, че пълнителят на електронната цигара съдържа пропилен глицерин", обясни пулмологът д-р София Ангелова. 

  По думите ѝ при нагряване се отделят няколко десетки химикала. Един от тях е акролин, който парализира действието на ресничките, които почистват нашия бял дроб.

  "При употребата на електронната цигара намаляват и макрофагите в тялото ни", уточни тя в студиото на "България сутрин".

  Тя подчерта още, че човешкият организъм може да развие заболяване от сравнително малко замърсяване.

  "Не по-малко вредни, а изобщо вредни – това трябва да е акцентът. Няма как електронната цигара да ти помогне да спреш цигарите, защото запазваш условния рефлекс на пушене. Проведохме кампания за изследвания на гражданите. Един път открихме 13-годишно момиченце с половината капацитет на белия си дроб. Тя ни сподели, че е пушела електронна цигара. Предстои ѝ да развие белодробно заболяване", отбеляза медикът пред Bulgaria ON AIR.

  "Ще дойде време, когато ще започнем да говорим за вредата от пасивното пушене на електронни цигари. Все още нямаме такава статистика в България", посочи д-р Ангелова.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама