Днес е : Вторник, 28 Март 2023

„Дунарит” завършва 2018-а година с близо 25 млн. лева печалба

Публикация 10 Dec, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Въпреки политиката на САЩ в подкрепа на щатската икономика и съдебните пречки, фирмата успява да работи стабилно

„Дунарит” АД  ще приключи 2018 година с близо 25 млн. лева печалба. Това обяви пред Акцент.БГ изпълнителният директор на дружеството инж. Петър Петров. Макар и по-малко продажби в сравнение с предходната година, приходите от продажби ще надхвърлят 100 млн. лева. Всъщност заводът е запазил едно традиционно ниво на производство.

    Вече близо 6 месеца „Дунарит” работи по тригодишния договор с Индия, до който се стигна след повече от 8 години работа и мениджърска активност. Въпреки всичко политиката, която американският президент Тръмп налага в подкрепа на щатската икономика, се отразява и върху бизнеса на русенския завод с военно производство. Големите договори вече са изчистени, а нови засега няма. Русенският производител на военна продукция работи успешно в партньорство с големи американски компании, но ситуация в момента е променена в полза на местни производители. Обстановката в Саудитска Арабия също оказва негативно влияние на пазарите на Дунарит.

   Във фирмата продължават да работят почти 1000 души, като спадът в производството е по-голям от броя на освободените през последната година. „Дунарит” изпълнява инвестиционната си програма и над 4 млн. лева са направените инвестиции, основно в оборудване. По-голямата част от тях са по проект за енергийна ефективност по ОП „Конкурентноспособност”.

  Работи се и върху разработки на нови изделия и модернизация на съществуващи авиационни бомби и снаряди, обясни инж. Петров.

  Същевременно 120 търговски и административни  дела вкараха Дунарит  в окопна битка за съществуването му. Голяма част от тези дела вече са спечелени от "Дунарит", но и без особено развинтено въображение можем да си представим колко енергия и разходи струват  тези упражнения на все още успяващото  да работи (въпреки всички удари) предприятие.

   Смятам, че този път сме в по-добра кондиция и предстоящата икономическа криза и очакван производствен спад ще посрещнем по – подготвени от друг път, каза още инж. Петров.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама