Четвъртък, 25 Юли 2024

Сорос: Световната икономика навлиза в тежък дефлационен цикъл

Сорос: Световната икономика навлиза в тежък дефлационен цикъл
Публикация   11 Ян, 2012   /     capital   /     401

Германия командва парада в еврозоната, убеден е инвеститорът

         Световната икономика е изправена пред порочен дефлационен цикъл, тъй като членките на еврозоната намаляват рязко разходите си, за да поставят бюджетните си дефицити под контрол, което притиска търсенето и цените. Това заяви на конференция в Индия инвеститорът-милиардер Джордж Сорос, цитиран от The Wall Street Journal.

         Дори да оцелее след сегашната криза, еврозоната е изправена пред период на "драконовски икономии" в резултат на мерките, които е предприела, за да се справи с дълговите си проблеми, заяви Сорос. Той също така изтъкна, че докато еврозоната има централен фискален орган като Европейския фонд за финансова стабилност, условията му ще бъдат определяни от страните-кредиторки като Германия. "В рамките на системата на еврото кредиторите са тези, които командват парада... Германия диктува правилата, които да бъдат следвани от европейската хазна", заявява Сорос.

      Кризата в еврозоната е резултат от използването на държавен кредит, за да се замени липсата на търговски такъв при финансовите проблеми, започнали през 2008 г., смята роденият в Унгария инвеститор, който привлече световното внимание през 1992 г. със свой залог срещу британския паунд, от който спечели 1 млрд. долара за хедж фонда си. "Прекомерната употреба на държавни кредити ги постави под въпрос", уточнява той.

Според Сорос настоящата криза е по-сериозна от глобалния финансов срив през 2008 г., а евентуален колапс на европейските банки ще има глобални последици. Той също така изтъкна, че нововъзникващите икономики ще бъдат по-малко засегнати от проблемите в Европа, отколкото развитите страни.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha