Днес е : Неделя, 28 Май 2023

БГ програмата Алеко на евродепутата Андрей Новаков се радва на изключителен интерес

Публикация 29 Nov, 2018 / akcent.bg

Емил Радев смята австралийският модел като най-добър за справяне с бежанците

Брюксел 29.11.   Снимки: 1,2,3,4,5

    Докато вчерашният ден в България бе подчинен на метеорологични неволи, то  Брюксел се радваше на две важни събития. Едното бе посещението на датския премиер в Европарламента, а другото- 4-тата годишнина от встъпването в длъжност на най-младият европарламентарист Андрей Новаков. Да споделят впечатления от работата на европейския парламент, българските евродепутати и най-вече- тези от групата на ЕНП  бе група от България от различни краища на страната.

   Разбира се, всяко нещо оттук нататък, което се случва, повече или по-малко ще е подчинено на предстоящите през май догодина Евроизбори.

  Пред БГ групата бе представена структурата и дейността на европарламента. Оказва се, че ако в България за евродепутати гласуват 35 на сто от имащите право, то средно за Европа този процент е 42. Но не е така притеснителен, както в Словакия, например-  13.

  Сега Брюксел е домакин и на една от пленарните сесии, които се провеждат в белгийската столица и тук са се събрали всичките 755 депутати.

27 те държави /Великобритания вече не се брои/ представляват половин милиард население, без 60-те млн. англичани. Затова и броят на депутатите от 755 ще намалее на 705 след влизането в сила на Брекзит.

Това ще наложи и увеличаване на вноските от страните- членки. Ако сега те са 1 процент от БВП, то занапред ще са поне 1,2-1,3 на сто.

   Щатът на Европарламентът- един от предизвикващите широк интерес въпрос. 755-те евродепутати имат до 4 сътрудници и асистенти, като по този начин броят им достига около 6000 души. Успокоението идва, че Еврокомисията разполага с щат от 20 000 души, а там- че в кметството в Париж работили 40 000 французи.

   Осемте политически групи коват законите и правилата, по които европейските граждани да живеят и да правят бизнес.

   На фона на тази статистика евродепутатът от ГЕРБ и представляващ Русе изрази удовлетворението си, че в този момент има своеобразен рожден ден- 4 години работа в Европарламента и успешното развитие на неговата програма Алеко. Това е всъщност и първият български проект, получил малко по-малко от предвидения един млн. евро за подкрепа на млади предприемачи.

  Новаков бе повече от доволен, че 264 души са заявили интерес да се включат в програмата при обявени 120 места, като 12 от тях са от България.

   Той изрази убеждението си, че до седмица трябва европарламентът да намери решение за финансирането с 1 млрд. евро на бежанците в Турция, за да може да бъде приет бюджетът на тази сериозна структура.

   Колегата му Емил Радев пък говори за общата им работа по разследването на двойните стандарти на храните, борбата с данъчните измами и др. Акцент в неговото изказване бе сигурността н евросъюза и важността на охраната на външните граници. Според него най-добре е да се въведе австралийският модел, където се гарантира и най-добро решение на проблема с бежанците.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама