Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Русенци ще продължават да се возят в стари, раздрънкани и непригодни автобуси

Публикация 16 Nov, 2018 / akcent.bg

   И в близките години русенци ще продължат да се возят в старите, раздрънкани автобуси и тролейбуси.

  Това стана ясно от отговора на общинската администрация на питането на общинските съветници от групата на Демократична България по време на вчерашното заседание на Общинския съвет на Русе.

  Кметът Пламен Стоилов прие отправената критика, че състоянието на автобусния и тролейбусния парк е меко казано трагично. Това е резултат от допуснатата от друга администрация, преди години грешка, каза градоначалникът.

  Като една от причините за това русенци да се возят в стари, раздрънкани превозни средства, Стоилов посочи, че преди години, при утвърждаване на проекта за интегриран градски транспорт Русе единствен е бил лишен от възможността да закупи нови превозни средства.

  Кметът увери общинските съветници, че решаването на проблема със старите амортизирани возила е сред приоритетите на ръководената от него администрация и че се надява в скоро време да предложи на Общинския съвет вариант за макар и частично решаване на проблема.

  По думите му, при новата транспортна схема ще са необходими 20 нови машини, тъй като наличните могат да бъдат в експлоатация още година-година и половина. Преди няколко дни е бил извършен оглед на предложени от Стара Загора тролейбуси, но те не са отговаряли на изискванията.

  Осъществен е контакт с администрациите на два града от страни в Европейския съюз за евентуално закупуване на машини втора употреба. За закупуване на машини за обществения транспорт ще кандидатстваме и при преразпределението на остатъчния ресурс от европейските програми, каза още Стоилов.

  Освен, че са стари и раздрънкани, голяма част от автобусите са непригодни за извършване на градски транспорт.


Източник: /www.24ruse.com/

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама