Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

Бедните райони ще продължат да изостават и след новото райониране

Публикация 10 Nov, 2018 / akcent.bg

   Въпреки уверенията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), че са намерили оптималния вариант за прекрояване на страната, експерти предупреждават, че единият от районите - Дунавският, може рязко да изостане в сравнение с останалите три. Според избрания от министерството вариант от сегашните шест района за планиране ще се обособят четири по-големи. Това ще са Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски район. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от ресорното министерство.
   Според Борислав Борисов, професор от Стопанската академия  Свищов,въпреки че предложеният вариант е оптимален в сравнение с останалите и отговаря на изискванията за брой на населението, съществува опасност Югозападният да се развива, а Дунавският да си остане най-бедният район в Европейския съюз. Това мнение сподели и Антон Гладнишки от Министерството на финансите.
  По данни на националната статистика, представени по време на дискусията, Дунавският райони в момента е значително по-назад от другите по всички показатели - население, безработица, чуждестранни инвестиции. Брутният вътрешен продукт на глава от населението през 2016 г. за Дунавския район е бил 8594 лв., докато в Югозападния е 21 293 лв., а в Тракийско-Родопския и Черноморския регион надхвърля 10 хил. лв.
   Световната банка ще бъде консултант на правителството за окончателното решение как да бъдат формирани новите 4 региона и каква да е схемата за тяхното управление.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама